Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ittasan vezetett a 26 áldozatot követelő tajvani buszbaleset sofőrje

2016-07-29 13:49:00

 Ittasan vezetett annak a tajvani busznak a sofőrje, amely a múlt héten 24 kínai utassal kigyulladt és kiégett a taojüani repülőtérre vezető autópályán - állapította meg a vizsgálat. A jármű utasai, a helyi idegenvezető és a buszvezető valamennyien benn égtek.

    Az ügyészi vizsgálat, illetve a törvényszéki boncolás megállapította, hogy a Szu Ming-cseng vérében talált alkohol 1,075 mg/l ezreléknek felel meg. Tajvanon 0,25 mg/l ezrelék a megengedett levegőalkohol-koncentráció. Ennek alapján valószínűsítik, hogy a férfi rövid idő leforgása alatt viszonylag nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott.
    Mivel hivatásos gépkocsivezetőről van szó, a mért alkoholszint mindenképpen bűncselekménynek minősül, amely a hatályos helyi törvények szerint két év börtönnel lenne büntethető - állapították meg.
    A nyomozók igyekeznek azt is kideríteni, hogy mikor, hol és miért ihatott szeszt a sofőr munkakezdése előtt. Arra is választ keresnek, hogy miért volt a sofőrülés mellett és a csomagtérben több műanyag benzines palack.
    A busznak öt vészkijárata volt, de egyik ajtó sem nyílt ki, miután a jármű a szalagkorlátnak ütközött és az eleje lángra lobbant. Utólag megállapították, hogy az ajtók elvben belülről nyithatók lettek volna.
    A tájékoztató ügyész kérdésre válaszolva nem zárta ki az öngyilkos-gyilkosság lehetőségét.
    Az áldozatok közül, akik egyhetes kirándulásuk utolsó napján útban voltak a repülőtérre, három tizenéves volt.
    Mind a 24 turista az északkelet-kínai Liaoning tartományból érkezett, hamvaikat időközben hazaszállították. Az áldozatok családjai egy kivétellel elfogadták az 58,5 millió forintnak megfelelő kártérítést.