Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Fidesz: a zalai határszakaszokon nyugalom van

2016-07-29 12:26:00

A Zala megyei magyar-szlovén és magyar-horvát határszakaszon jó állapotú a tavaly őszre kiépített határvédelmi rendszer, az elmúlt nyolc hónapban alig néhány illegális bevándorlót fogtak el a kerítéseknél - közölte Vigh László fideszes országgyűlési képviselő pénteken a helyszínek bejárása után újságírókkal.

    A kormánypárti politikus Rédicsen látogatást tett a magyar-szlovén átkelőnél működő nemzetközi - magyar, szlovén, osztrák és horvát közös működtetésű - rendőrségi koordinációs központban, majd a zöldhatáron. Ezután Letenyén, a Mura menti magyar-horvát zöldhatáron tájékozódott a gyorstelepítésű drótakadály állapotáról, illetve találkozott az ott szolgálatot teljesítő rendőrökkel.
    A bejárást követően a képviselő elmondta: mindkét zalai határszakasz a "béke szigete", ugyanis az elmúlt nyolc hónapban csak két problémás eset volt. Egy nyolctagú, illegális bevándorlókból álló csoport véletlenül tévedt a határszakaszra, ekkor fogták el őket, egy ember pedig a letenyei határátkelő egyik hídján lévő kapunál mozdította el a drótakadályt.
    Vigh László hozzátette: a zöldhatáron a drótakadályt folyamatosan őrzik, a környékét rendszeresen megtisztítják a növényzettől, és Zalában  sehol nem történt rongálás. 
    A tavaly nyáron a térségében még fenntartott vadászati és horgászati tilalom sem él ma már, vagyis a környékbeliek mindennapi életét sem akadályozza a kerítés - tette hozzá.