Gedeon napja van. | 2024.03.28

Termeléshez kötött támogatást kaphatnak 2017-től a burgonyatermesztők

2016-07-28 14:43:47

 

Amennyiben Brüsszel is elfogadja, 2017-től a burgonya bekerülhet a termeléshez kötött támogatási körbe, így élénkülhet az utóbbi években csökkenő termelési kedv Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta-és Növényvédelmi Technológiai Bemutatóján, Nyírteleken. 

 

    Az FM tájékoztatása szerint Czerván György kiemelte: a jövő évtől a burgonya bekerülhet a támogatott ipari zöldség kategóriába; ami jelenleg uniós jóváhagyásra vár. A támogatás feltétele többek között, hogy a gazdálkodó rendelkezzen legalább 1 hektár támogatásra jogosító burgonya területtel, és minősített szaporítóanyagot használjon. A jelenlegi adatok alapján a támogatás várható összege mintegy 61 000 forint lehet hektáronként. 
    Czerván György megjegyezte: hazánk szántóföldi növénytermesztésének szerkezetén belül a burgonyaágazat mintegy 2,8 százalékos arányt képvisel, míg a mezőgazdasági termelés szerkezetén belül 1 százalékot. Hozzátette: burgonyát az idén mintegy 20 ezer hektáron vetettek, a jelenlegi termésbecslések alapján 26 tonna hektáronkénti átlagtermés várható. A burgonya kereskedelméről az államtitkár elmondta: az import mennyisége 2010 és 2015 között 45 ezer tonna körül alakult, ami lassú növekedést mutatott. Az export mennyisége ugyanebben az időszakban 5 ezer tonna körül volt, ami lassú csökkenést jelentett. 
    Az ágazat hazai helyzetével kapcsolatban Czerván György arról beszélt, hogy a burgonyatermesztés eszközrendszerét újból ki kell építeni, valamint a tároló- és feldolgozó kapacitást is fejleszteni kell. Fontos továbbá a minőségi burgonya vetőgumó előállítás növelése, mivel a kiváló biológiai értékű minősített szaporítóanyag használat a termésbiztonságot is növeli - tartalmazza a tájokoztatás.