Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ferenc pápa: Isten azzal ment meg, hogy kicsivé válik

2016-07-28 11:57:18

 

Isten úgy meg menti meg az emberiséget, hogy kicsivé, közelivé és konkréttá válik - mondta Ferenc pápa csütörtökön Czestochowában. A katolikus egyházfő abból az alkalomból mutatott be szentmisét a legismertebb lengyel zarándokhelyen, hogy Lengyelország 1050 éve vette fel a kereszténységet.

 

    Homíliájában Ferenc pápa hangsúlyozta: az emberiség nem volt felkészülve Jézus eljövetelére, és nem is érdemelte ki. Az Isten emberré válása "kegyelmi ajándék" volt. Jézus a lehető legegyszerűbben lépett a világba, és első csodatette sem látványos, komoly problémát megoldó tett volt. A víz borrá változtatásával a kánai menyegzőn Jézus egy kis faluban egy ismeretlen ifjú házaspárt örvendeztetett meg.
    Mégis fontos jel ez a csoda, mert feltárja annak az istennek az arcát, aki közösséget vállal az emberiséggel, aki az "asztalunkhoz ül és velünk együtt álmodik" - mutatott rá a pápa.
    Isten nem akarja, hogy félve tiszteljék, mint egy távoli, hatalmas uralkodót, nem akar egy égbeli trónon maradni, hanem részt akar venni az emberek mindennapi életében, "velünk együtt akar járni".
    Amikor Lengyelország az elmúlt 1050 évre gondol, hálát kell adnia Istennek, aki együtt járt a lengyel néppel is, kézen fogva vezette, kísérte őket. Hozzátette: ez a feladata az egyháznak is, odalépni az emberekhez, meghallgatni őket és részt venni az életükben.
    Ferenc pápa kitért arra is, hogy a lengyel nép történelmét mindig meghatározta az "evangélium megélése" és az egyházhoz való hűség. A lengyelek nemzedékről nemzedékre adták át hitüket. Végül azt kérte, hogy Mária, akihez a lengyelek rendszeresen elzarándokolnak Czestochowába, az ország "lelki fővárosába", továbbra is mutassa az utat a lengyel népnek, segítse őket túllépni a múlt sérelmein és közösséget vállalni mindenkivel.
    A mintegy félmillió zarándok előtt bemutatott szentmisén részt vett többek között Andrzej Duda lengyel államfő és felesége, valamint Beata Szydlo kormányfő.
    Ferenc pápa eredetileg helikopterrel utazott volna a Krakkótól mintegy 140 kilométerre eső Czestochowába, az időjárási viszonyok miatt azonban végül autóval tette meg az utat.
    Czestochowában Szent II. János Pálhoz, valamint XVI. Benedekhez hasonlóan, a középkorban eredő egyházi szokás szerint aranyrózsát adományozott a kegyhelynek. A kápolna bejáratánál betegeket áldott meg, és megcsókolt egy fogyatékkal élő kislányt.
    Ferenc pápa szerdán érkezett meg Lengyelországba, ahol a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón vesz részt. A találkozót záró vasárnapi szentmisére a szervezők kétmillió fiatalt várnak.