Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Szakértő: új rést üthet az "üvegplafonon" Hillary Clinton

2016-07-28 09:33:00

Új rést üthet az "üvegplafonon" Hillary Clinton, ha nő létére őt választják az Amerikai Egyesült Államok elnökévé ősszel - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

    Felidézte, hogy Barack Obama az első afroamerikai elnök, nő azonban még soha nem került ilyen pozícióba az ország több mint kétszáz éves történelmében. Úgy fogalmazott, hogy az eddigi több mint negyven elnök jellemzően a "fehér, angolszász, protestáns" körből került ki.
    Magyarics Tamás kitért arra, hogy ha Hillary Clintonból elnök lesz, akkor férjéből, Bill Clinton korábbi elnökből first husband (első férj) válik.
    First ladyként, azaz első feleségként emlegetik hagyományosan az amerikai elnök nejét, mivel azonban női elnökre még nem volt példa az ország történelmében, soha senki sem vált első férjjé.
    A szakértő arról is beszélt: az amerikai politikai életben mindkét rivális táborra jellemző, hogy elsősorban nem a saját előnyeit domborítja ki, hanem a másik hátrányait. Ezt "szomorú jelenségnek" nevezte, megjegyezve: ilyen szempontból a demokratáknak és a republikánusoknak is könnyű a dolguk, mert mind Hillary Clinton, mind ellenlábasa, Donald Trump republikánus elnökjelölt előélete aggályos etikai szempontból.