Csongor napja van. | 2024.04.16

Kétszázötven munkahelyet teremt a Komlóra tervezett börtön

2016-07-28 06:20:08

A Komlóra tervezett 500 férőhelyes börtönbe 250 helyi munkavállaló toborzását kezdte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a mecseki város önkormányzata; a közös felhívást Polics József (Fidesz-KDNP), Komló polgármestere Facebook-oldalán tette közzé.

    Az új büntetés-végrehajtási intézet várhatóan 250 ember részére biztosít munkalehetőséget, köztük felügyelői, reintegrációs tiszti, karbantartói és adminisztratív munkakörbe is várják helyi lakosok jelentkezését - olvasható a felhívásban.
    Feltételként jelölték meg - egyebek mellett - a magyar állampolgárságot, a büntetlen előéletet, érettségi, illetve - tisztek esetében - diploma megszerzését, valamint az egészségügyi és fizikai alkalmasságot.
    A pályázóknak beosztástól függően 6-7 hónapos tanfolyamon kell részt venniük Budapesten - áll a felhívásban, amelyben arra is kitértek, hogy a büntetés-végrehajtásban dolgozók kiemelt juttatásokra számíthatnak.
    Polics József az MTI érdeklődésére elmondta, a 4,5-5 milliárd forintos beruházás kivitelezése jövő tavasszal kezdődhet meg, már aláírták a tervezői szerződést. A szükséges telket a komlói önkormányzat ingyenes állami tulajdonba adással biztosította - tette hozzá.
    A baranyai város önkormányzata 2015 márciusában tartott a börtönépítés ügyében véleménynyilvánító szavazást, amelynek eredménye szerint a terv 73 százalékos támogatottságot élvezett azok körében, akik voksoltak; 11 ezer, hologramos szavazólapot juttattak el a háztartásokba, határidőig több mint 6 ezret dobtak be a város hat pontján kihelyezett, lezárt, lepecsételt urnákba. A projekt mellett mintegy 4400-an, ellene 1600-an szavaztak.
    A polgármester kitért arra is, hogy 250 munkahellyel a büntetés-végrehajtási intézet a város legnagyobb munkáltatója lehet.