Gedeon napja van. | 2024.03.28

K&H: 41 százalékkal nőtt a jelzáloghitelek volumene öt hónap alatt

2016-07-27 19:20:00

 

Az év első öt hónapjában 41 százalékkal, 27,5 milliárd forintra nőtt a K&H Bank által folyósított jelzáloghitelek volumene éves összevetésben - derült ki a bank összefoglalójából, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez. A pénzintézet szerint országszerte akár 150 ezer ingatlan adás-vétel is lehet az idén.

 

    A közlemény szerint jelentős az igény a banknál a családok otthonteremtési kedvezményére (csok) és az áfa-támogatásra is, az igénylések májusig meghaladták a 3,2 milliárd forintot, az ezekhez igényelt kamattámogatott hitelek összege pedig a 4,7 milliárd forintot. A bank adatai szerint a csok-igénylések háromnegyedét még mindig használtlakás vásárláshoz kérték, és az ügyfelek mindössze 9 százaléka igényelte a támogatást 3 gyermekre. 
    Rajna Gábor, a K&H banki értékesítési hálózatért és a támogatásért felelős igazgatója a közlemény szerint elmondta, a csok keretében a K&H Bank május végéig 1,7 milliárd forint összegben folyósított támogatást, a támogatások átlagos összege pedig 2,2 millió forint volt. A lakásépítéshez járó áfa-kedvezmény folyósított összege 350 millió forintra rúgott. Az állami támogatást igénylő ügyfelek számára 3,7 milliárd forint összegben kamattámogatott hitelt is nyújtottak az év első öt hónapjában, ezek átlagos összege 6,6 millió forintot tett ki - ismertette.
    Hozzátette, hónapról hónapra növekszik a támogatások iránti igény, az április-májusban benyújtott igénylések (csok és áfa) volumene 62 százalékkal haladta meg a február-márciusi időszakban benyújtott igénylések volumenét.
    A pénzintézet arra számít, hogy kínálatbővülés lesz az új építésű lakások piacán, a nettó reálbérek emelkedése és az alacsony kamatszint mind hozzájárul ahhoz, hogy a lakossági hitelpiac hosszabb távon növekedjen. 
    A közleményben kiemelték, hogy tartósnak látszik a használt lakások piacán tavaly megindult élénkülés, jövőre pedig az új építésű lakásoknál is megindulhat a növekedés. Ez a szakértők szerint kihúzhatja a gödörből az építőipart és egészségesebb szerkezetűvé teszi a jelenleg elsősorban a használt lakásokra támaszkodó ingatlanpiacot.