Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bárki videózhatja ezután az intézkedő rendőröket Kínában

2016-07-27 17:29:00

 

Bárki videóra veheti ezentúl az intézkedő rendőröket Kínában - erről a közbiztonsági minisztérium döntött a központi televízió szerdai közlése szerint.

 

    A videózás egyetlen feltétele, hogy a felvétel készítésével ne akadályozzák feladataik elvégzésében az egyenruhásokat. A döntéssel - amely egy most kiadott új szabálygyűjteménynek a része - azt szeretnék elérni, hogy a polgárok nagyobb ellenőrzési jogot kapjanak a bűnüldözők tevékenysége felett - derült ki a híradásból.
    A rendőröknek a tudósítás szerint el kell fogadniuk a nyilvánosság megfigyelését, ellenőrzését és hozzá kell szokniuk, hogy kamerák előtt intézkedjenek.    
    A rendelkezések a bűnügyi, közrendvédelmi és közlekedési cselekményekben eljáró rendőrökre vonatkoznak és nagyrészt a hatósági intézkedések átláthatóságát segítik.
    A rend őreinek intézkedésük során eddig is kötelességük volt azonosítaniuk magukat és bizonyítás céljából mobil hangfelvevő eszközzel rögzíteniük kellett a történéseket. Az új szabály előírja azt is, hogy minden egyes rendőrnek állandóan magán kell viselnie az azonosítását szolgáló információkat.
    A közlekedési szabálysértések esetére azt is előírták, hogy az intézkedők tartózkodjanak érzelmi megnyilvánulásoktól annak érdekében, hogy a vita ne mérgesedjen el még jobban. Az eset résztvevőitől pedig kellő fizikai távolságot kell tartaniuk. Ha olyan esethez vonulnak ki, ahol gyermekek is jelen vannak, külön figyelemmel kell lenniük rájuk.
    Kínában különösen a közösségi médiában, elsősorban vidéki helyszínekről időről-időre megjelennek olyan, okostelefonokkal készített amatőr videofelvételek, amelyek tanúsítják a rendőrök brutális fellépését. Ezek rendszerint közfelháborodást váltanak ki.
    A különböző tüntetések résztvevői ma már ugyancsak mobiltelefonjaikkal rögzítik a rendfenntartók esetleges beavatkozásait. A rendőrök azonban rendszerint felléptek az őket kamerázókkal szemben.
    A kínai online médiában több olyan eset is nyilvánosságot kapott, amelyben a rendőri eljárás során a gyanúsított megsebesült, vagy ismeretlen körülmények között életét vesztette az intézkedés során, őrizetben tartása idején.