Emma napja van. | 2024.04.19

Vetőmag Szövetség: a vetőmagok címkéjén fel kell tüntetni a hatósági sorszámot

2016-07-27 12:50:00

 A vetőmagok nyomon követhetősége és az illegálisan forgalmazott vetőmagok visszaszorítása érdekében tett fontos lépésnek tartja a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) azt a Földművelésügyi Minisztérium által kiadott miniszteri rendeletet, amely előírta, hogy a szántóföldi- és zöldség vetőmagok forgalmazásánál azok címkéjén a hatósági nyilvántartásra utaló sorszámot fel kell tüntetni - közölte a szakmaközi szervezet szerdán az MTI-vel.

    A közlemény idézi Polgár Gábort, a VSZT ügyvezető igazgatóját, aki kifejtette: a magyar minősítésű vetőmagtételek eddig is rendelkeztek ezzel az egyedi azonosítószámmal, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján lehetett ellenőrizni ezeknek a vetőmagoknak a valódiságát. Azáltal, hogy az import vetőmagok hatósági címkéit is ellátják sorszámmal, minden piacon megtalálható tétel ellenőrizhetősége megoldott - tette hozzá.
    Kiemelték: több uniós tagországból jelezték, hogy nem az adott ország hatósági címkéivel éltek vissza, hanem import vetőmag tételek címkéjét hamisították meg. Az Európai Bizottság ezért úgy döntött, hogy a jobb nyomon követhetőség érdekében 2017. április 1-jétől előírja a hatósági nyilvántartásra utaló azonosítószám kötelező használatát. A Földművelésügyi Minisztérium azonban jóval a kitűzött határidő előtt módosította a vetőmag forgalomba hozatalára vonatkozó miniszteri rendeleteket - ismertették. 
    A magyarországi vetőmag szektorban tevékenykedő vállalkozások évente csaknem 1500 fajta vetőmagját állítanak elő és éves szinten nagyságrendileg 100 milliárdos forint árbevételt realizálnak. A magyar vetőmagágazat a belföldi vásárlói és az exportigényeket is ki tudja elégíteni, de vannak olyan növényfajok, és speciális, keresett fajták, ahol erős importtevékenység zajlik.