Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brexit - BBC: Cameron bevándorlási engedményeket kért Merkeltől a népszavazás előtt

2016-07-23 15:45:00

 

David Cameron volt brit miniszterelnök az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás előtt nem sokkal megpróbálta rávenni Angela Merkel német kancellárt egy olyan nyilatkozat támogatására, amelyben Berlin, Párizs és az Európai Unió más vezetői engedményeket helyeztek volna kilátásba az unión belüli szabad mozgás alapelvében arra az esetre, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad.

    A BBC televízió szombaton ismertetett, kormányforrásokból származó értesülése szerint Cameron telefonon hívta Merkelt a referendum előtti napokban, amikor már látszott, hogy a választók egyre nagyobb számban támogatják a kilépést.
    A brit kormányfő, aki a népszavazás után lemondott, azt kérdezte a német kancellártól, hogy támogatna-e egy olyan közös nyilatkozatot, amely mentességeket adna Londonnak az EU-állampolgárok szabad mozgását biztosító alapelv érvényesítésében.
    A Downing Street elképzelése szerint a közös nyilatkozathoz Merkel, Francois Hollande francia elnök és a többi EU-tagállam vezetői mellett Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is nevét adta volna.
    A brit kormány azonban később elvetette ezt a kezdeményezést, abból a megfontolásból, hogy a közös nyilatkozat megszervezését a kilépést pártoló kampány vezetői a gyengeség jeleként állítanák be.
    A BBC értesülése szerint a kezdeményezés valószínűleg eleve kudarcra volt ítélve, mivel az idézett források szerint a referendum utáni EU-csúcson Merkel határozottan leszögezte Cameronnak, hogy az EU-n belüli szabad mozgás alapelvében nincs mód kompromisszumra.
    A Brexitet, vagyis az EU-ból való kilépést pártoló kampánycsoport elsődleges kampánytémája a bevándorlás volt, fő érve pedig az, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagjaként nem tudja korlátok közé szorítani az uniós társállamokból betelepülők számát.
    A népszavazáson a Brexit-tábor győzött 51,9 százalékos többséggel.