Auguszta napja van. | 2024.03.29

A líbiai nemzeti egységkormány az ország szuverenitásának megsértésével vádolja Franciaországot

2016-07-21 13:38:00

 

Líbia szuverenitásának megsértésével vádolta meg a tripoli nemzeti egységkormány Franciaországot, miután Párizs bejelentette, hogy három katonája vesztette életét "veszélyes felderítő műveletek" közben az észak-afrikai országban.

 

    Francois Hollande francia államfő szerdán közölte, hogy baleset következtében lezuhant egy helikopter, amelyen több francia hírszerző utazott. Azonban egy iszlamista csoport azt állította, hogy az ő fegyveresei lőtték le a helikoptert Bengázitól délre vasárnap.
    Ez volt az első alkalom, hogy Franciaország hivatalosan elismerte: különleges erői a terepen is jelen vannak az észak-afrikai országban. Párizs eddig csak azt hozta nyilvánosságra, hogy katonai felderítő repülőgépei pásztázzák Líbiát az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hadállásainak feltérképezése érdekében.
    Tripoli szerda este tiltakozott a francia katonai misszió ellen, amelyhez nem adta beleegyezését. Ennek ellenére Líbia továbbra is szívesen fogadja a baráti nemzetek katonai egységeit az Iszlám Állam elleni harcban - jelezte Párizstól magyarázatot követelő közleményében a tripoli kormány. "A támogatásnak azonban a kormány kérésére vagy beleegyezésével kell történnie", mert Líbia szuverenitása "nem alku tárgya" - tette hozzá.
    Szerda este több száz felháborodott líbiai tüntetett a francia katonai jelenlét ellen Tripoliban és Miszrátában.
    A többi között Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok különleges egységei is jelen vannak az észak-afrikai ország keleti és nyugati részén. A franciák a Halifa Haftar líbiai parancsnokhoz hű erőkkel működnek együtt az ország keleti felében. Haftar elutasítja az ENSZ és a nagyhatalmak támogatását élvező tripoli kormányt.
    Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta zavaros a líbiai belpolitikai helyzet. A káoszt kihasználva az IÁ és más szélsőséges csoportok megvetették lábukat az észak-afrikai országban, miközben a nemzetközi támogatást élvező tripoli kormány igyekszik visszaszerezni az ellenőrzést Líbia fölött.