Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az elmúlt 20 év legújabb régészeti kincsei láthatók a váci Tragor Múzeumban

2016-07-21 13:13:00

 

A többi között az elmúlt két évtized Vácon és a Tragor Ignác Múzeum gyűjtőterületén előkerült kiemelkedő jelentőségű régészeti leleteivel találkozhat a közönség csütörtöktől a Letűnt korszakok a Duna mentén című új időszaki kiállításban.

 

    Molnár Róbert régész, a tárlat egyik kurátora az MTI-nek elmondta, hogy az őskortól a török korig minden történelmi periódust bemutató új időszaki kiállítás azért is fontos állomás a múzeum és Vác életében, mert két állandó régészeti tárlatuk főleg a középkor emlékeivel foglalkozik. A Görög Templom Kiállítóteremben a kőkortól a római császárkor, valamint a népvándorlás időszakán át, az Árpád-koron keresztül egészen 1686-ig kalauzolják végig a látogatókat.
    A mostanihoz hasonló átfogó kiállítással utoljára mintegy 20 évvel ezelőtt találkozhatott a közönség - emelte ki a szakember. A tárlat leletek, tablók és az interaktivitás segítségével széleskörűen és ismeretterjesztő módon tárja az érdeklődők elé a Dunakanyar ezen korszakait, részben a közönség által már korábbról ismert tárgyak, részben pedig az utóbbi évek ásatásai és adományozásai révén a múzeumhoz került egyedülálló régészeti leletek bemutatásával.
    A különleges archeológiai emlékek, impozáns tárgyak közül kiemelkedik az a múzeum gyűjtőterületén mindeddig páratlan bronzkori kincslelet, amely tavaly ősszel került az intézmény gyűjteményébe, s amelynek darabjait - például ékszereket, eszközöket, nyersanyagokat, valamint egy bronzkori kocsi alkatrészeit - először láthatják az érdeklődők - hívta fel a figyelmet a régész.
    A Letűnt korszakok a Duna mentén című kiállítás társkurátora Mag Hella régész, a tárlat november végéig látható a váci Tragor Ignác Múzeumban.