Auguszta napja van. | 2024.03.29

V4-csúcs - Szakértő: a visegrádiaknak a régió érdekeit kell képviselniük a brit kilépési tárgyalásokon

2016-07-21 09:21:00

 

A visegrádi országoknak (V4) a közép-európai érdekeket kell képviselniük a brit kilépési tárgyalásokon - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

 

    Tóth Norbert jelezte, a britek Európai Unióból való kilépése több szempontból is kellemetlenül érinti a V4 országait, közülük is Lengyelországot, hiszen innen érkezett a legtöbb - 700-800 ezer - munkavállaló az Egyesült Királyságba. 
    A nemzetközi jogász szerint azt kellene elérni, hogy egy olyan ember kerüljön be a tárgyaló delegációba, aki a V4-es államokból érkezik, így képviselni tudná ezen országok érdekeit.
    A szakember beszélt arról is, a visegrádi országok miniszterelnökei hozzájárulhatnak Európa átalakításához, miután látszik, hogy Nyugat-Európában az "elitek szintjén valami megrekedt". Új ötletek kellenek, vitákat kell kezdeményezni - tette hozzá.
    Csütörtökön csúcsértekezletet tartanak a visegrádi csoport kormányfői Varsóban. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vezetői többek között a brit népszavazás utáni európai helyzetről és az Európai Unió lehetséges megreformálásáról egyeztetnek.