Gedeon napja van. | 2024.03.28

Turisztikai ügynökség: cél a minőségi turizmus

2016-07-20 17:52:00

 

A kormány eltökélt a SZÉP-kártya fenntartásában, a 300 milliárd forintos balatoni fejlesztési forrást áttekintik, és szükség szerint átcsoportosítják az új turisztikai stratégiának, a minőségi turizmusnak megfelelően - közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerdán Siófokon sajtótájékoztatón.
        A vezérigazgató egy siófoki strandon arról beszélt, hogy az új ügynökség elsődleges célja koncentrált fejlesztésekkel a mennyiségi helyett a minőségi turizmus irányába fordítani "a magyar turizmus szekerének rúdját". 

 

        A MTÜ feladata, hogy támogassa és segítse annak elérését, hogy a Magyarországra érkező külföldi turisták költése két éven belül megduplázódjék, meghaladva a cseh, és megközelítve az osztrák mutatókat - tette hozzá.
        Ma egy külföldi turista Magyarországon átlagosan 2,5 napot tölt, és 288 eurót költ el - jegyezte meg.
        Guller Zoltán a balatoni fejlesztési forrásokra vonatkozó kormányhatározatról elmondta: annak idején egy jól összerakott balatoni programot fogadott el a kormány, de célszerű ezt az új turisztikai koncepciónak alárendelve felülvizsgálni, és szükség szerint átalakítani. A kormány augusztus legvégén tárgyalja újra ezt a kérdést - jelezte, és kijelentette: "a Balaton a kormányzat lehetőségeihez mérten meg fogja kapni a szükséges forrásokat".
        A fejlesztési program olyan megoldást nyújt majd a Balaton vízminőségével és infrastruktúrájával, valamint a településfejlesztéssel kapcsolatos problémákra, amely a  legteljesebb mértékben figyelembe veszi az itt élők, az itt dolgozók és az idelátogatók érdekeit - szögezte le az MTÜ vezérigazgatója.
    Guller Zoltán szólt arról, hogy a SZÉP-kártya évek óta a belföldi turizmus állami ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze. A cafeteria rendszerbe tavaly már 91 milliárd forintnyi feltöltés érkezett, amiből 83 milliárd forintot használtak fel a magyar munkavállalók. Idén időarányosan 11 százalékkal magasabb a feltöltési és 16 százalékkal a költési adat.
        Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy az új turisztikai szervezet vezetése a hét elején egyeztetett a térség több szervezeti, önkormányzati vezetőjével. Ennek során világossá vált számukra, hogy a kormány határozatában nincs szó a 300 milliárd forintos fejlesztési forrás visszavonásáról, csupán az átrendezéséről a közös turisztikai célok érdekében.
       Méltatta, hogy a magyar kormány felkarolta a turizmust, és olyan turisztikai irányítást vezetett be, amiért a balatoni TDM-ek (turisztikai desztinációs menedzsment) már évek óta küzdenek. Felhívta a figyelmet a deregulációs folyamatokra is, amelynek eredményeként könnyebb lesz egyebek közt rendezvényeket engedélyeztetni, új turisztikai termékeket előállítani. Történelmi jelentőségűnek nevezte a vendéglátásban tervezett nagyléptékű áfa-csökkentést, ami lehetővé teszi majd az ágazatban tapasztalható munkaerőhiány orvoslását, illetve szakképzett munkaerő elvándorlásának megállítását, sőt a visszacsábítását. 
    A szövetség elnöke beszélt arról is, hogy jelenleg a Balatonon 4 turistából 3 belföldi. A turisták jelentős hányada fizet SZÉP-kártyával a kereskedelmi szálláshelyeken. A kártya népszerűsége nő, az idén az év első felében 23 százalékkal többet költöttek vele az üdülőrégióban, mint egy évvel korábban - mutatott rá.
    Az MTÜ vezérigazgatója végezetül reményét fejezte ki, hogy a SZÉP-kártya új rendszere még inkább hozzájárul majd a belföldi turizmus fejlődéséhez, munkahelyek megtartásához, a vállalkozók és az ország gyarapodásához.