Auguszta napja van. | 2024.03.29

DK: súlyos károkat okoz a szemétszállítás átszervezése

2016-07-19 13:33:00

 

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint súlyos károkat okoz a szemétszállítás felesleges átszervezése Budapesten. Ez a manőver csak azt a célt szolgálja, hogy ezt a területet is átadhassák néhány, a Fideszhez közel álló cégnek - közölte az MTI-vel kedden a párt fővárosi képviselője.

 

    Gy. Németh Erzsébet hangsúlyozta: Budapesten jelenleg európai színvonalú, az ökológiai szempontokat maximálisan betartó hulladékgazdálkodás folyik. A főváros az elmúlt időszakban - az aktuális városvezetéstől függetlenül - sokat költött a szelektív hulladékgyűjtés megvalósítására, a zöldhulladék kezelésére, a hulladéklerakás és megsemmisítés minél magasabb színvonalúvá tételére - emelte ki.
    A kormány által létrehozott Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) koordinálni sem koordinál jelenleg, mert még arra is képtelen, hogy az esedékes számlákat kibocsássa - folytatta. A politikus félőnek nevezte, hogy emiatt ősszel a főváros lakói nagyon magas szemétszállítási számlát fognak kapni.
    A fővárosi önkormányzat cége, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.  (FKF) a beszedett szemétszállítási díjaknak csak a nyolcvan százalékát kapja majd vissza az NHKV-tól, ezért viszont éves szinten 4,5-5 milliárd hiányzik majd a büdzséjéből - emelte ki. Ezt a pénzt a fővárosnak ki kell pótolnia, a Budapesten élők viszont így kétszer fizetnek majd a szemétszállításért. Egyszer a számlát fizetik ki, másodjára pedig akkor fizetnek, amikor az adóforintjaikból a fővárosi önkormányzat megfinanszírozza az FKF-nek ezt a szolgáltatást - összegzett Gy. Németh Erzsébet.