Tivadar napja van. | 2024.04.20

Cigarettacsempészek ellen emeltek vádat Budapesten

2016-07-19 11:32:00

 

Mintegy százharmincmillió forintnyi adót csalt el egy cigarettacsempész bűnszervezet, amelynek négy tagja ellen vádat emeltek - közölte a fővárosi főügyész kedden az MTI-vel.

 

    Ibolya Tibor közleményében az áll: a vádirat lényege szerint a vádlottak - az első- és harmadrendű vádlott 2014. áprilisi elfogásáig - többször is jövedéki adózás alól elvont dohányárut szereztek meg, majd azt más szállítmánynak álcázva külföldre csempészték.
    A tevékenységet az elsőrendű vádlott szervezte és felügyelte, az egyes részfeladatokat pedig megosztották egymás között. A csempészett cigarettát vidéken, bérelt raktárakban tárolták, majd fuvarozócégen keresztül - például feketetea-szállítmányként feltüntetve - vagy alkalmi sofőrrel szállíttatták külföldre.
    A vádlottak több mint négyszázezer szál cigarettát, valamint mintegy 3300 kilogramm dohányt szereztek meg és csempésztek ki az országból, ezzel több mint 130 millió forint vagyoni hátrányt okozva az állami költségvetésnek.
    A Fővárosi Főügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a négy vádlott ellen.