Csongor napja van. | 2024.04.16

Bajor belügyminiszter: Iszlám Állam-zászlót találtak a würzburgi támadónál

2016-07-19 09:01:15

 

Egy házilagos készítésű Iszlám Állam-zászlót találtak annak az afgán fiatalembernek a holmija között, aki a bajorországi Würzburg közelében rárontott egy vonat utasaira, és legkevesebb öt embert megsebesített - mondta kedden a bajor belügyminiszter.

 

    Joachim Herrmann az ARD országos köztelevízió Tagesschau című híradójának rendkívüli kiadásában elmondta, hogy a terrorszervezet kézzel festett zászlaját a 17 éves támadó szobájában találták meg, és szemtanúk beszámolói szerint a támadás közben vagy közvetlenül előtte azt kiabálta, hogy Allah akbar! (Allah hatalmas!).
    Most alaposan meg kell vizsgálni, hogy a támadásnak "valóban van-e iszlamista háttere" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy a nyomozás első adatai alapján a támadónak nem voltak társai, de azt még nem tudni, hogy kapcsolatban állt-e iszlamistákkal.
    Elmondta, hogy a fiatalember hétfő este egy Treuchtlingenből Würzburgba közlekedő vonaton Ochsenfurt és Heidingsfeld között egy késsel és egy baltával vagy fejszével rárontott a vonat utasaira. Megsebesítette egy kínai turista család négy tagját, közülük ketten életveszélyben vannak. 
    A vonatot Heidingsfeldnél vészfékkel megállították, a támadó pedig leugrott és a településen legkevesebb egy embert megsebesített. A helyszínre riasztották a rendőrség egy különleges bevetési egységét, amely egy másik ügy miatt éppen a közeli Würzburgban volt. A támadót a Majna folyó partján megpróbálták előállítani, de a rendőrökre is rárontott, ezért meglőtték, és belehalt sebesüléseibe - mondta Joachim Herrmann.
    Az elkövető nagyjából két éve érkezett Németországba, felnőtt kísérő nélkül, és tavaly nyújtott be menedékjog iránti kérelmet. Az idén márciusban Ochsenfurtban helyezték el egy felnőtt kísérő nélküli menedékkérőket gondozó otthonban, és két hete nevelőcsaládhoz költöztették - mondta a bajor belügyminiszter.
    Kiemelte, hogy meg kell erősíteni a rendőrséget, és fokozni kell a rendőri jelenlétet. Azonban az ilyen támadások ellen "nincs száz százalékos biztonság". A hatóságok a háttér és kapcsolatok feltárásával igyekeznek időben felkutatni a terroristákat, de ez "extrém nehéz", ha "egyedül radikalizálódott" és társak nélkül tevékenykedő emberekről van szó - mondta a miniszter. Hangsúlyozta: egyelőre csak "spekuláció", hogy a 17 éves afgán esetleg szélsőséges iszlamista volt.