Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az NVB nem hitelesítette a kéményseprésről szóló népszavazási kérdést

2016-07-19 06:22:32

 Nem hitelesítette hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kéményseprés gyakoriságáról benyújtott népszavazási kezdeményezést.

    A kezdeményezést Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke nyújtotta be magánemberként június 21-én. A kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a kémény vagy a tüzelőberendezés típusától?"
    Az NVB többsége hétfői ülésén úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető. A hitelesítést megtagadó határozat ellen szavazott Fábián Adrián választott tag, Bodolai László, az LMP delegáltja, Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja, Litresits András, az MSZP delegáltja és Lovas András, a KNDP delegáltja. 
    A vitában Patyi András NVB-elnök azt mondta, a kérdés nem hitelesíthető, mivel a kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény felhatalmazást ad a belügyminiszternek, hogy szabályozza a tevékenység szakmai szabályait, a kezdeményezés pedig egy ilyen kérdést, az ellenőrzés gyakoriságát érinti. Vagyis a kérdés a belügyminiszteri rendelet módosítására irányul, népszavazást pedig csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésben lehet rendezni - tette hozzá. 
    A vitában a határozatot végül nem megszavazó NVB-tagok amellett érveltek, hogy az Országgyűlés "visszaveheti" a belügyminiszterhez delegált jogalkotási feladatot, a kérdés nem "túl szakmai", így az állampolgárok tudnak benne dönteni, hiszen alapvetően a kémények biztonságáról szól. 
    A határozatot megszavazó tagok szerint viszont a jelenlegi kétévenkénti ingyenesség kiterjesztésének van költségvetési vonzata is, és a kérdés nem egyértelmű. 
    Az NVB többsége végül arra hivatkozva tagadta meg a hitelesítést, hogy a kérdés nem tartozik az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe, nem felel meg a jogalkotói és választópolgári egyértelműségnek, valamint költségvetési kérdésként értelmezve tiltott tárgykörre vonatkozik.