Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kerry: az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szövetség "tartós és rendíthetetlen"

2016-07-18 14:15:00

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szövetség "tartós és  megrendíthetetlen", a partnerség az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás után is erős marad - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn, miután részt vett az EU-s külügyminiszterek brüsszeli munkareggelijén.

    Az amerikai diplomácia vezetője sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Atlanti-óceán két partja közötti együttműködés jelenleg minden korábbinál intenzívebb.
    Hozzátette, a felek mindegyikének, köztük Boris Johnson brit külügyminiszternek is az az érdeke, hogy a lehető legsimább legyen az átmeneti időszak az Egyesült Királyság uniós kapcsolataiban.
    Kerry elmondta, Washingtonban úgy vélik, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) a britek távozása után még fontosabbá vált, az ugyanis hatalmas piacot teremtene és ezáltal képes lenne ellensúlyozni a kilépést követő esetleges negatív hatásokat.
    A külügyminiszter az általa "rendkívül konstruktívnak" nevezett megbeszélés után kitért az előző heti törökországi puccskísérlet kérdésére is, és kiemelte, hogy az ankarai kormánynak azt követően is tiszteletben kell tartania a jogállamiság és a demokrácia szabályait, az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat.
    "Az ország nyugalmának és stabilitásának megőrzésére szólítjuk fel a török kormányt, valamint arra, hogy tartsa fenn a demokratikus intézmények és a jogállamiság iránti tisztelet legmagasabb fokát" - mondta.
    John Kerry emellett leszögezte, hogy Ankarának hiteles bizonyítékokat kell felmutatnia, amikor az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok kiadatását követeli az Egyesült Államoktól. "Van egy hivatalos eljárás a kiadatási kérelmek kezelésére, Törökországnak bizonyítékot kell küldenie, nem állításokat" - közölte.
    Recep Tayyip Erdogan török államfő egykori szövetségesét, mai esküdt ellenségét, Fethullah Gülent teszi felelőssé a meghiúsított pucskísérletért. Gülen visszautasította a vádat, és élesen elítélte a hadsereg egy csoportja által végrehajtott államcsínykísérletet.
    A sajtóértekezleten Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra figyelmeztetett, hogy a halálbüntetés visszaállítása véget vetne a török uniós csatlakozási folyamatnak. "Szeretnék nagyon világosan fogalmazni: egyetlen olyan ország sem válhat uniós tagállammá, amelyik bevezeti a halálbüntetést" - mondta. Mogherini arra is emlékeztetett, hogy Törökország is aláírta az emberi jogok európai egyezménye, amely kimondja a halálbüntetés tilalmát.
    Binali Yildirim török miniszterelnök hétfőre virradóra ismételten kilátásba helyezte a halálbüntetés újbóli bevezetését, miután két nappal korábban Recep Tayyip Erdogan kijelentette, parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése a meghiúsult puccskísérlet nyomán.