Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egyperces csenddel emlékeztek Franciaországban az áldozatokra

2016-07-18 13:48:00

 Egyperces csenddel emlékeztek hétfő délben Franciaországban a múlt héten legalább 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadás áldozataira.

    A háromnapos nemzeti gyász utolsó napján hétfő délben leállt az élet egy percre, megálltak a tömegközlekedési járművek, nem sugároztak adást a televíziók és a rádiók, országszerte megszólaltak a harangok, a nagyobb városok főterein együtt hajtottak fejet a gyászolók. 
    Nizzában a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedést rendeltek el a merénylet helyszínén a megemlékezés idejére, a virágokkal borított Promenade des Anglais tengerparti sétányon, amelyen hatalmas tömeg gyűlt össze. Az egyperces csendet követően az emberek tapsoltak, a mentőket és a mentésben részt vett tűzoltókat éltették. 
    Manuel Valls miniszterelnököt, aki szintén ott volt két minisztere kíséretében a nizzai sétányon, viszont búgással fogadta a tömeg. Helyszíni tudósítások szerint a megemlékezők egy része hangosan követelte a kormány lemondását. 
    Francois Hollande államfő a belügyminisztériumban emlékezett meg a rendőri erők képviselőivel közösen. 
    A délkelet-franciaországi Nizzában csütörtök este a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A férfit a rendőrök lelőtték. A támadásban 84-en vesztették életüket, közülük legalább 17-en külföldi állampolgárok. A mintegy 300 sebesültből vasárnap még mindig 18-an voltak életveszélyes állapotban.
    A tavalyi iszlamista merényleteket követően tapasztalható nemzeti és politikai egységgel ellentétben a legalább 84 áldozatot követelő nizzai terrortámadás után szinte azonnal belpolitikai vita alakult ki a baloldali kormány fellépését illetően. A másfél év alatt elkövetett harmadik iszlamista merényletet követően egyre többen a kormányzatot bírálják a nem elég hatékony terrorellenes intézkedések miatt. Egy hétfőn közzétett felmérés szerint a franciák alig 33 százaléka bízik abban, hogy a kormány hatékonyan irányítja a terrorellenes harcot.