Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egy felmérés szerint csökkent a gazdasági növekedést feltételező magyar nagyvállalatok aránya 

2016-07-18 13:08:00

 Rövid és középtávon egyaránt csökkent a növekedést feltételező magyar nagyvállalatok aránya a második negyedévben az előző negyedévhez képest - derült ki a K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb eredményeiből.

    A második negyedévben készült kutatás szerint a nagyvállalatok mindössze 29 százaléka számít a gazdaság helyzetének javulására a következő egy évben, míg ez az arány a január-márciusi időszakban 35 százalék volt. Középtávon pedig 49 százalékról 44 százalékra csökkent a javulást várók aránya.  
    Ugyanakkor változatlan, hogy rövid távon a jelenlegi gazdasági környezet stagnálását feltételezők aránya a legnagyobb (56 százalék), középtávon pedig a javulásban bízók tábora a legnagyobb. A felmérés szerint az egyes szektorok között nem mutatkozik lényeges eltérés a gazdasági környezet megítélésében, azonban az ipari szektor álláspontja a legkedvezőbb.
    Peter Roebben, az üzleti ügyfelek divízió vezetője szerint a cégek várakozásai stabilnak tekinthetők a következő egy évre, miközben a gazdasági környezettel kapcsolatos várakozások visszafogottabbak,  elsősorban saját helyzetükre vonatkozóan derülátók a vállalatok. A várakozások a vállalat méretével párhuzamosan egyre nagyobbak, míg a szektorok közül a kereskedelem látja legpozitívabban a következő évet - derült ki a felmérésből.
    A K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együtt készített kutatása 550,  kétmilliárd forint feletti éves árbevételű cég döntéshozójának megkérdezésével történt.