Andrea napja van. | 2024.04.18

A KKM a nizzai intézkedésekre figyelmeztet

2016-07-18 12:28:00

A múlt csütörtöki nizzai terrortámadás miatti biztonsági intézkedésekre figyelmeztette a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata hétfő délelőtt közzétett tájékoztatásában.

    Emlékeztettek: a sok halálos áldozatot és sérültet követelő terrorcselekmény miatt a francia köztársasági elnök bejelentette, hogy meghosszabbítják a szükségállapotot. A francia hatóságok és civil szervezetek jelenleg az áldozatok segítésére és a biztonsági intézkedések fokozására összpontosítanak.
    Az Alpes-Maritimes megyei prefektúra döntése alapján a nemzeti gyász idején - szombattól keddig - zárva tartanak a szórakozóhelyek és sportlétesítmények. Továbbra sem oldották fel a fürdőzésre és a part menti közlekedésre vonatkozó tilalmat a Carras és Beau Rivage közötti területen, valamint töröltek jelentősebb tömegrendezvényeket, koncerteket, vásárokat.
    A Promenade des Anglais-t viszont megnyitották a forgalom és a gyalogos látogatók előtt. Tekintettel azonban arra, hogy a város vezetése hétfőn egyperces néma csenddel adózik az áldozatok emléke előtt a sétányon, az teljes egészében kedd előtt nem lesz használható.
    A konzuli szolgálat a Franciaországba készülő magyar utazóknak azt tanácsolja, hogy az utazás megszervezésekor és lebonyolításakor fokozott körültekintéssel járjanak el, előzetesen tájékozódjanak, kerüljék a tömegrendezvényeket és a kiemelten forgalmas helyeket, tartsák be a hatóságok útmutatásait, továbbá regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.
    Az illetékes külképviselet a kérdésekkel és bejelentésekkel kapcsolatban a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon érhető el.
    A délkelet-franciaországi Nizzában csütörtök este a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A férfit a rendőrök lelőtték. A támadásban 84-en vesztették életüket, közülük legalább 17-en külföldi állampolgárok. A mintegy 300 sebesültből vasárnap még mindig 18-an voltak életveszélyes állapotban.