Andrea napja van. | 2024.04.18

Heti makronaptár - Államháztartási és kereseti statisztikák várhatók a jövő héten

2016-07-17 10:45:00

 

Csaknem üres a jövő heti magyarországi makronaptár, az államháztartási statisztika mellett a január-májusi kereseti adatok jelennek meg.

 

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán teszi közzé a keresetek január-májusi alakulásáról szóló statisztikát. Áprilisban 6,4 százalékkal magasabbak voltak a havi bruttó átlagkeresetek, mint egy évvel azelőtt, a nettó bérek - a jövedelemadó kulcsának csökkentése miatt - 8,0 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó keresetek 7,2, a nettó jövedelmek 8,8 százalékkal nőttek. A 0,2 százalékos áprilisi infláció mellett a reálkeresetek emelkedése alig maradt el a nettó bérek változásától. 
    Az év egészére 5,4-6 százalékos bruttó bérnövekedésre számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint a fogyasztás lehet a gazdasági növekedés fő motorja a következő időszakban.
    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön közli az államháztartás június végi és első hat havi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. A július 7-én kiadott előzetes adatok szerint az uniós programok kifizetésének beindulása és az adósságszolgálattal kapcsolatos kamatfizetési kötelezettségek júniusi torlódása miatt 388,9 milliárd forint volt a költségvetés központi alrendszerének júniusi hiánya a májusi 131,7 milliárd forint többlet után. Bár a júniusi deficit magasabb az egy évvel korábbi 312,2 milliárdnál, az első fél évi hiány az egy évvel korábbi 823,3 milliárdnak kevesebb mint felére, 402,1 milliárd forintra csökkent.   
    A féléves hiány az éves, 761,6 milliárd forintos előirányzat 52,8 százaléka, ám az NGM hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél évtized legalacsonyabb első féléves hiányadata az idei. Emellett leszögezték azt is, hogy Nagy-Britannia Európai Unióból való esetleges kilépése miatt nem szükséges módosítani sem az idei, sem pedig a jövő évi költségvetést, az európai uniós módszertan szerinti 2,0 százalékos hiánycél ebben az évben reális és teljesíthető.