Gedeon napja van. | 2024.03.28

Országszerte eső - Harmadfokú figyelmeztetés Borsod megyében

2016-07-16 13:22:00

A viharos szél és a tartós esőzés miatt országszerte figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat szombatra.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a viharos szél miatt - Nógrád és Komárom-Esztergom megye kivételével - az egész országra, így a fővárosra is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.  
    Az északi, északkeleti szelet több helyen viharos lökések kísérik. Eleinte az Alföldön, illetve reggel, délelőtt a Dunántúlon óránként 70-80 kilométeres széllökésekre is számítani lehet. A nap második felében veszít erejéből a szél, legtovább nyugaton lehet viharos a légmozgás.
    Emellett az egész napos tartós eső veszélye miatt a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Másodfokú a figyelmeztetés Budapesten és Pest, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében. Szintén a sok eső veszélye miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
    A meteorológiai szolgálat azt írta: továbbra is több hullámban várható intenzív csapadék. Az eső, zápor mellett helyenként zivatar is valószínű. Késő délutántól, estétől kiemelten az északkeleti országrészben lehet jelentős csapadék. Az országban estig sok helyen hullhat további 20-40, egyes helyeken akár 50 millimétert meghaladó csapadék.