Csongor napja van. | 2024.04.16

Megkezdődött a Természet Operaháza fesztivál a Tisza-tónál

2016-07-15 15:39:00

Három nap alatt 320 művész 26 koncertet ad a pénteken kezdődött Tisza-tavi kerékpártúrán, a Tour d Operán, amely idén Természet Operaháza elnevezéssel fesztivállá bővült.

    Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a fesztivál védnöke a rendezvény pénteki megnyitóján arról beszélt: a rendezvény célja, hogy a Tisza-tó és vidéke kerüljön fel az ország kulturális, művészeti turizmusának térképére, legyen gazdagabb a nyári választék. Hozzátette: a fesztiválon az opera összekapcsolódik a természettel, a Tisza-tóval, a tájjal. 
    Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a megújult tiszafüredi városháza és az előtte levő tér szimbolizálja város, a Tisza-tó megújulását is. "Hiszen ez a program is egy új kezdet, új álom megvalósulása"- fogalmazott. 
    Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte: a rendezvény célja a Tisza-tó csodálatos természeti adottságainak, madár- és állatvilágának megismertetése a nemzetközi és a hazai közönséggel. Hozzátette: a rendezvény egyediségét az adja, hogy a Tisza-tó páratlan természeti adottságait és változatos kikapcsolódási lehetőségeit összekapcsolja a minőségi kultúrával és az egészséges életmóddal. A fesztivál ennek szellemében egyszerre innovatív, értékteremtő és környezettudatos - jegyezte meg.
    Elmondta: a fesztivál pénteki nyitónapja Tiszafüredhez kötődik, ahol a városházán a magyar történelem különböző korszakainak ruhaviseleteit bemutató, Kovács Yvette Alida díszlet- és jelmeztervező munkáiból válogatott jelmezkiállítás nyílt.
     Az érdeklődők emellett találkozhatnak a Szolnoki Szigligeti Színház művészeivel és betekintést nyerhetnek a teátrum munkájába, láthatják-hallhatják a MoltOpera társulatának műsorát. Az esti gálakoncerten Rost Andrea adja elő a fesztivál és a Tisza-tó közös himnuszát 30 siket és nagyothalló gyermek, valamint 24 táncos tolmácsolásában - mondta Ujvári Imre. A megnyitó után Snétberger Ferenc lép fel, majd az ExperiDance és a 100 Tagú Cigányzenekar közös előadását tekinthetik meg a nézők.
    Debreczeni Ildikó, a rendezvény ötletgazdája és főszervezője az MTI-nek korábban elmondta: a második nap a kerékpározásé, de a túra minden pihenőpontján kulturális csemegék várják a résztvevőket.
    A zárónap újdonsága a Boat d'Opera fantázianéven bemutatkozó program, amelyen a fesztivál csónaktúraként folytatódik Abádszalókról indulva, a linzi Bruckner Hausból érkező vonós kvartett előadásának kíséretében. A túrát a Tisza-tó természeti csodái mellett zenei és táncbemutatók színesítik. A leglátványosabb bemutatónak a 40 tagú szinkronúszó válogatott produkciója, míg a legexkluzívabb előadásnak a Szikora János rendezésében megvalósuló miniopera ígérkezik.
    A kezdeményezés 2014-ben egy zárt körű túrával indult, 2015-ben Tour d'Opera elnevezéssel már a nagyközönség számára is meghirdetették a rendezvényt, melynek keretében 11 helyszínen 87 művész kalauzolta a kerékpártúrán indulókat az opera, a kamarazene és a táncművészet világába. A végső cél a Természet Operaháza épületének felépítése a Tisza-tónál. A létesítmény nemzetközi nyári operafesztiválnak adna helyet.
    A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök.