Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rendezettebb körülményeket tapasztalt a NÉBIH a sárospataki kutyaotthonban

2016-07-15 10:37:00

 A létszám csökkentése jelentené a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon számára a legnagyobb segítséget, de a helyszínen a közelmúlt híradásaiban felvázolt áldatlan állapotokhoz képest lényegesen rendezettebb körülményeket tapasztalt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) - írta a hatóság pénteki közleményében.

    A tájékoztatás szerint a menhelyen az állatlétszám mielőbbi csökkentése lenne az igazán kulcsfontosságú feladat.
    A NÉBIH - a szakmai tanácsadáson túl - az örökbefogadásra váró kutyákat bemutató adatbázis létrehozásával is próbál segíteni a sárospataki menedékhelynek. A szakemberek a vizsgálat során elvégezték az állomány egyedi beazonosítását, valamint egészségi állapotának felmérését - olvasható a dokumentumban.
    Emlékeztettek: a NÉBIH lényegesen jobb körülményeket tapasztalt, mint június végi ellenőrzésekor.
    Megállapították, hogy a menhelyen mintegy 350 kutya van, ez a létszám jelentősen meghaladja a nyilvántartás szerinti 255-ös létszámot, és az is gondot okoz, hogy nem minden állat ivartalanított, ráadásul az ebeket - ennek ellenére - el sem különítik egymástól.
    A NÉBIH munkatársai tizenhat kutya kötelező állatorvosi vizsgálatát és gyógykezelését rendelték el, emellett kötelezték az állattartót a telepen lévő hulladékok összegyűjtésére és elszállíttatására, illetve az állati ürülék rendszeres gyűjtésére.
    A szakemberek megállapították, hogy a menhely adottságai jók, azonban - a jelentős létszámú állatállományban, a rendelkezésre álló személyi feltételek mellett - nem biztosítható az állatok jó gazda gondosságával történő ellátása és a telepi rend fenntartása.
    A menhely tevékenységét, az állatok állategészségügyi ellátásának biztosítását, valamint az ivartalanítások és az örökbeadások megtörténtét a NÉBIH utóellenőrzéseken fogja vizsgálni - jegyezte meg a hatóság közleményében.