Gedeon napja van. | 2024.03.28

Először futotta végig az Országos Kék Túra több mint 1100 kilométerét három magyar ultrafutó

2016-07-15 07:50:00

 Először futotta végig az Országos Kék Túra több mint 1100 kilométerét hét nap alatt, egymást váltva Lőrincz Olivér, Medgyessy Gergely és Zenyik Róbert terepultrafutó, akik csütörtök délután érkeztek meg az Írott-kőhöz.

    A csapat hét nappal ezelőtt, július 8-án reggel hat órakor indult Hollóházáról. Mozgásukat online lehetett követni, aki akart, csatlakozhatott hozzájuk egy-egy szakaszra.
    A Kék Túra az ország középső és északi tájain, hegységein végighaladó, folyamatos, jelzett turistaút, a nyugati határon, az Írott-kőnél kezdődik és Hollóházán ér véget, összesesen több mint 31 ezer méter szintkülönbséget tartalmaz.
    A csapat nem a jelvényszerző túra hivatalos, nyugatról keletre tartó irányába indult el, mert viszonylag frissen, útjuk elején akarták teljesíteni a nehezebb, több szintemelkedést tartalmazó szakaszokat, a Bükk, a Mátra és a Börzsöny legmagasabb csúcsait.
    A "kék csapatot" útján végigkísérő segítők Facebook-oldalukon folyamatosan adtak hírt arról, hogy hol tartanak, hogy haladnak, hogy érzik magukat a futók.
    Az utat úgy osztották fel egymás között, hogy egyszerre egy sportoló átlagosan 40 kilométert fusson, utána legyen ideje pihenni, aludni, enni-inni. Így nagyjából 400 kilométer jutott egy futóra a kihívás hét napja alatt összesen, vagyis egy hét alatt egy-egy csapattag mintegy 50 órát futott.
    "Nem volt bennünk semmiféle bizonyítási vágy. Két célunk volt, az egyik, hogy népszerűsítsük a terepfutást, ami nem olimpiai sportág, a közvélemény nem sokszor hall róla" - hangsúlyozta Lőrincz Olivér edző, aki világhírű magyar ultramaratonisták, többek között a Spartathlon-győztes Nagy Katalin, az idei Ultrabalaton-győztes Maráz Zsuzsanna és a 100 kilométeres országos bajnok Rudolf Tamás edzőjeként dolgozik.
    "A másik, amire fel akartuk hívni a figyelmet, maga az Országos Kék Túra, a természetjárás, mert úgy láttuk, ez egyre inkább háttérbe szorul Magyarországon, zömmel az idősebbek járják a hegyeket, fiatalokkal alig találkozni, pedig a magyar erdők, hegyek mindenki számára elérhetők és gyönyörűek" - tette hozzá.
    A futókat négy kísérő és két kísérő autó, tájegységenként egy szálláshely segítette. Az autók a szállások és a váltópontok között szállították azokat, akik éppen nem futottak, valamint étellel-itallal frissítették a sportolókat tíz-húsz kilométerenként, ahol az egyébként jól futható túraútvonal megengedte - olvasható a csapat oldalán.
    A legnagyobb kihívást az időjárás jelentette. "A hétfőtől szerdáig tartó hőség miatt azonban így is csak egyszer kellett egy kicsit módosítani a terveken, a Budai-hegység után Robi kérte, hogy öt kilométerrel korábban váltsuk le, a fennmaradó távolságot én kaptam, de már sötétben" - emlékezett vissza Lőrincz Olivér.
    A hőség ellen a tapasztalt ultrafutók folyamatos hidratálással védekeztek, annyi vizet ittak, amennyit el tudtak viselni, ebben a kísérők voltak segítségükre, mert az útvonalon kevés a forrás, a kutak nagy részét pedig elzárták. A tempót is lassították, nehogy túlmelegedjenek. "Ezért fontos az állandó pulzusmérés futás közben, jól informál arról, hogy mikor kell visszavenni a tempóból" - magyarázta az edző. A szerda este lecsapó vihar, az eső és a villámlás semmilyen fennakadást nem okozott útjukon.
    Az elején elhatározták, visznek magukkal valamit, amit mindig átadnak egymásnak a váltásokkor. Végül három tárgy lett, amit a rituális pacsi után egymás kezébe nyomtak: két hasznos és egy szimbolikus.
    A két hasznos egyike egy kutyariasztó volt, a másik egy adrenalininjekció, szerencsére egyikre sem volt szükség. "Állatok sehol sem támadtak ránk, annál inkább a növények, tele vagyunk karcolással, szúrással" - mondta Lőrincz Olivér. A szimbolikus tárgy egy szilikonkarkötő volt, melyen a Magyar Természetjáró Szövetségtől kaptak, rajta az Országos Kék Túra felirat. Az "ékszert" most hozzák forgalomba, az elsők között viselhette a három ultramaratonista.
    "Legszebb élményem az volt, amikor hajnalban az aggteleki karszton futottam át. Messzire ellátni a gyönyörű tájon, ember sehol, percenként futott el mellettem egy-egy óriási szarvas" - emlékezett vissza az edző.
    Lőrincz Olivér, Medgyessy Gergely és Zenyik Róbert nem először fut csapatban, két évvel ezelőtt hárman teljesítették a francia La Traversée erőpróbát, azaz megtették együtt az Alpok két híres városa, Chamonix és Briancon közötti 203 kilométert.