Csongor napja van. | 2024.04.16

Az MNB 100 milliós bírságot rótt ki a Takarékbankra

2016-07-14 09:41:01

 

A belső folyamatokban, a kockázatkezelésben és az egyedi értékvesztés számításában feltárt hiányosságok miatt 102,7 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Takarékbank-csoportra a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

 

    A jegybank csütörtöki közleménye szerint szokásos átfogó vizsgálatot folytattak le a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nél (Takarékbank) és az összevont felügyelet alá tartozó egyes leányvállalatainál, a Takarék Faktorház Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél (Takarék Faktorház Zrt.), illetve a Banküzlet Vagyonkezelő és Hasznosító Zrt.-nél.
    A vizsgálat a Takarékbank pénzügyi szolgáltatásaira vonatkozóan számos - részben jelentős súlyú - jogszabálysértést állapított meg, többek között a vállalatirányítás, a hitelkockázat, az informatika, a csoport és egyedi szintű számviteli előírások és adatszolgáltatás terén, illetve a (konszolidált és egyedi) tőke számításának körében.
    A hitelkockázat területén feltárt jogszabálysértések érintették a Takarékbank ügyfél- és partnerminősítési szabályzatát, a hitelkihelyezési döntések előkészítésére vonatkozó szabályzatát, a központi hitelinformációs rendszerbe történő adattovábbítási gyakorlatát, a hitelkihelyezések folyamatos monitoringjára vonatkozó eljárásrendjét, a fedezetértékelési szabályzatát, az ügyletminősítési eljárását, a belső hitelekre és a befektetésekre vonatkozó eljárásrendet és az eszközminősítés számviteli követelményeit is.
    A jegybanki vizsgálat a Takarékbank befektetési szolgáltatását tekintve szintén számos - részben jelentős - jogszabálysértést azonosított. A bank egyebek közt az általa vezetett ügyfélszámlákon a jogszabály által meg nem engedett tranzakciókat végzett, a telefonos megbízás-felvételkor ügyfeleit nem az üzletszabályzatának megfelelően azonosította, és a megbízás tartalma sem felelt meg az üzletszabályzatnak.
    Mindezek miatt az MNB 99,2 millió forint bírságot szabott ki a Takarékbankra.
    A közlemény szerint a jegybanknak a kockázatkezelés és az egyedi értékvesztés hiányosságait érintő egyes megállapításai azért számítottak súlyosnak, mert azok meghatározzák az egész szövetkezeti hitelintézeti szektor kockázatkezelésének és értékvesztés-számításának minőségét is.
    Az MNB a számviteli hiányosságok, illetve a pénzmosási szabályzatra vonatkozó problémák miatt 2 millió forint bírságot szabott ki a Banküzlet Zrt.-re. Az adatszolgáltatási kötelezettség megsértése, illetve szintén a pénzmosási szabályzatot érintő hibák miatt 1,5 millió forintnyi bírságot pedig a Takarék Faktorházra.