Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: kalkulátor segíti a cégek spórolását

2016-07-14 07:57:23

 

A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában segít a cégeknek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által készített kiva-kalkulátor - közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel.

 

    A minisztérium számításai szerint a kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 százaléka jobban jár. Azoknak a cégeknek mindenképp érdemes kipróbálni a kalkulátort, amelyek bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy növekedésre fordítja vissza a nyereségét - írta az NGM.
    A szaktárca közleményében emlékeztetett: a kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, amelyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az ötszázmillió forintot. A kisvállalati adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap 16 százaléka, amelynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.
    Az NGM felidézte azt is, hogy a kisvállalati adó 2017-től még kedvezőbbé válik. Jövő évtől az adó alapja a kifizetett osztalékok és bérek összegére épül, amelyet még a nettó tőkebevonás is csökkent. Ennek eredményeként a vállalkozás büdzséjében több pénz marad, az adókötelezettséget is kiszámíthatóbbá teszi. Kedvezőbbé válnak továbbá a veszteség elhatárolására vonatkozó szabályok, és jelentősen csökken az adóalap-módosító tételek száma, így a bevallás is jóval egyszerűbb lesz.
    A kiva-kalkulátor elérhető a kormany.hu oldalon.