Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több hajót megrongált a vihar

2016-07-14 06:56:44

 

A rossz időjárás miatt a várt 600 helyett 485 hajó indul a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon, a szerda esti vihar komoly károkat okozott több vitorlásban. 

 

    Náray Vilmos, a Kékszalag kommunikációs vezetője a 9 órai rajt előtt az MTI-nek elmondta, több hajó, köztük néhány esélyes is, már a parton megsérült. A magyar tervezésű és közelmúltban vízre tett kétárbocos Kaáli Cat katamaránt a szél a kikötőben ráhajította a kőszórásra, a Rapidophen katamarán pedig a parton borult fel. A Kékszalag közösségi oldalára a csúcstartó Fifty-Fifty csapata azt írta: a viharban kiugrott a hajó árboca is, de a legénység visszarakta rögtönzött emelőkkel. 
    A kora reggeli nevezési adatok szerint a Black Jack, amelyet az olimpiai érmes, többszörös világbajnok német Roland Gäbler kormányzott volna, nincs az indulók közt, ott lesznek viszont az Extreme 40-esek, Józsa Márton Fifty-Fiftyje, Vándor Róberték RSM-DTM Hungary GC32-ese, valamint Litkey Farkas DC 35-öse ezúttal Festipay néven.
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint csütörtökön a hidegfront mögött egész nap erős északi-északnyugati szél várható (45-55 km/h), amelyet 60-65 km/óra erősségű lökések kísérnek majd, és az erős szél várhatóan kitart a 48 órás tókerülő verseny végéig. Az erős szél az esélyeken is változtathat. Náray Vilmos azt mondta: a nagy katamaránoknak, melyek évek óta uralják a versenyt, gyenge vagy közepes szélben nincs ellenfelük. Idén azonban akár egy hagyományos egytestű hajó vagy egy, az erősebb szelet jobban bíró kéttestű hajó is végezhet az élen.
    A szervezők ismételten arra figyelmeztették a mezőnyt: csak azok vágjanak neki a távnak, akik hajójukat alaposan felkészítették a nehéz körülményekre, gyakorlott legénységük van, illetve minden biztonsági és kommunikációs eszköz rendelkezésükre áll a fedélzeten.