Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tusk: a hágai választottbírósági döntés közelebb vihet a tengeri területi viták rendezéséhez

2016-07-13 15:59:00

 

Az Európai Tanács elnöke bízik abban, hogy a dél-kínai-tengeri vitás helyzetre született hágai választottbírósági döntés pozitív pillanatot teremt a lezáratlan kérdések rendezéséhez - Donald Tusk erről Pekingben szerdán, a 18. EU-Kína csúcstalálkozó zárónapján beszélt az unió diplomáciai képviseletén.

 

    Tusk hozzátette: az EU teljesen megbízik a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság eljárásában, s Európa továbbra is a nemzetközi jog, így az ENSZ Tengerjogi Egyezményének (UNCLOS) támogatója lesz.
    Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ezzel egy időben ugyancsak a kínai fővárosban azt nyilatkozta, hogy az EU nem foglal állást a szuverenitást érintő dél-kínai-tengeri kérdésben. Egyúttal viszont arra hívta fel az érintett feleket, hogy tartsák tiszteletben a jogi döntéseket, az ENSZ Tengerjogi Egyezményét, beleértve a szabad hajózhatóság jogát.
    Arra a kérdésre, hogy a Brexit miként befolyásolja majd Brüsszel és Peking viszonyát, Tusk emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Királyság még legalább két éven át az EU tagja marad, s ezt követően is szoros kereskedelmi kapcsolatot fognak fenntartani Londonnal. Mint mondta, az Egyesült Királyság és az EU a válás után a legszorosabb partnerei lesznek egymásnak.
    Tusk tájékoztatott arról is: vendéglátóikkal megállapodtak abban, hogy a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU-t tömörítő G20 országcsoport szeptemberi  csúcsértekezletén, amelynek Kína lesz a házigazdája, fel fogják vetni a migrációs válság okozta globális problémát. Megjegyezte, hogy több mint 60 millió, otthonát kényszerűségből elhagyó embernek van szüksége szerte a világon védelemre, ezért a nemzetközi közösségnek fokoznia kell a helyzet kezelésével kapcsolatos erőfeszítéseit.
    A felek megegyeztek az EU-Kína emberjogi párbeszéd következő fordulójának megtartásáról is. Ennek helyszíne Brüsszel lesz még az idén. Az Európai Tanács elnöke utalt rá, hogy a kérdésben egyértelmű nézetkülönbségek mutatkoznak a felek között, de ő a maga részéről üdvözölte, hogy Peking kész a részvételre.
    Az első EU-Kína csúcstalálkozót 1998-ban tartották Londonban, azóta évente felváltva rendezik meg Brüsszelben és Pekingben.