Auguszta napja van. | 2024.03.29

Növelte alpolgármesterei számát az RMDSZ

2016-07-13 15:40:00

 

Tízzel növelte az alpolgármesterei számát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - tájékoztatott szerdán az RMDSZ hírlevele. 

 

    A június 10-én tartott önkormányzati választások után felállt önkormányzatok 242 városban és községben választottak RMDSZ-es alpolgármestert. A hírlevél Kovács Pétert, a szövetség ügyvezető elnökét idézte, aki szerint a szövetségnek sikerült teljesítenie azt a választások előtt megfogalmazott célt, hogy megőrzi, megerősíti a magyar képviseletet. Amint a kampányfőnöki tisztséget is ellátó Kovács Péter összegezte: a szövetség a választások során 195 polgármesteri, 2283 települési önkormányzati és 91 megyei önkormányzati mandátumot szerzett. 
    A választásokat követően megalakult önkormányzati testületek öt megyében (Bihar, Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár) választottak magyar elnököt, és hét megyében magyar alelnököt. A helyi politikai egyezségeknek köszönhetően az RMDSZ olyan településeken is alpolgármesteri tisztségeket szerzett, amelyeken szórványban él a magyarság. 
    Fehér megyében öt, Brassóban nyolc, Aradon öt, Máramarosban négy, Beszterce-Naszódban pedig három alpolgármesteri tisztséget sikerült megszereznie a szövetségnek. Kovács Péter ügyvezető elnök elmondta: "Temesváron és Brassóban az elmúlt 25 évben nem volt magyar alpolgármester, most pedig lett, Nagyenyeden szintén újra van alpolgármester, Kolozsváron, Aradon, Zilahon a Szövetség megtartotta ezeket a tisztségeket".  
    "Az önkormányzati kampányban a biztonság és a megújulás volt a két fő üzenetünk, azt mondtuk, az RMDSZ az egyedüli olyan szervezet, amely képes a magyar közösség biztonságát szavatolni. Ugyanakkor azt is hangsúlyoztuk: tudjuk, hogy szükség van a megújulásra, hogy több fiatalt, hölgyet vonjunk be az önkormányzati munkába, és itt is előrelépést tapasztalhatunk, de az őszi parlamenti választások előkészítésén is dolgoznunk kell ezen" - idézte az RMDSZ hírlevele Kovács Péter ügyvezető elnököt.