Béla napja van. | 2024.04.23

Hirosimai túlélők Nagy-Britanniában őrzött festményei kerülnek vissza Japánba

2016-07-13 11:39:53

 

Egykori hirosimai középiskolásoknak az ötvenes évek óta Nagy-Britanniában őrzött festményei kerülnek vissza Japánba - adta hírül a BBC News.

 

    Az alkotásokat az atombomba robbanását túlélő diáklányok, a hirosimai metodista középiskola tanulói készítették. A munkákat az ötvenes években az iskola igazgatója adta át egy manchesteri tanárnak, aki magával vitte őket az Egyesült Államokba, ahol egy UNESCO-konferencián rendeztek belőlük kiállítást.
    Amerikából Prue Wallis-Myers brit művésztanár vitte magával a kollekciót Manchesterbe, ahol a művészeti oktatással foglalkozó Michael Stevenson gondjaira bízta azokat.
    A festményeket Manchesterben évtizedekig oktatási segédanyagként használták, tárlatokat rendeztek belőlük, 2015-ben a Lordok Házában is kiállították azokat a hirosimai bombázás 70. évfordulójának emlékére.
    Stevenson a BBC Newsnak elmondta, hogy évtizedeken át őrizte a festményeket, de elérkezett az ideje, hogy azok visszatérjenek Japánba. A tanár öt éven át szervezte, hogy a gyűjtemény visszakerüljön "megfelelő helyére". Amikor a hirosimai polgármester tavaly Manchesterbe látogatott, megállapodás született a képek Japánba szállításáról. 
    Carl Austin-Behan, Manchester polgármestere hangsúlyozta, hogy "a gyűjtemény diákok és tanárok százait inspirálta a harmóniáról és az együttműködésről szóló üzenetével".
    A hirosimai metodista leány középiskolát 1945 augusztusában elpusztította az atombomba, ám alig három hónappal később egy másik helyen megnyitották. Az első középiskola volt a városban, ahol a katasztrófa után folytatódhatott a tanítás. A robbanás 140 ezer halálos áldozatot követelt, és szinte a földig rombolta Hirosimát.
    A diáklányok készítette festmények egyike a Genbaku-dómot ábrázolja, amely a városban az atomcsapás után megmaradt épületek egyike volt. A dóm ma a világörökség része, szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Egy másik alkotás témája egy színes virágcsendélet, de japán tájkép is látható a munkákon.
    "Nagy örömünkre szolgál, hogy a képek visszakerülnek eredeti otthonukba az alkotóik tiszteletére" - tolmácsolta Manchester város üdvözletét a polgármester.