Auguszta napja van. | 2024.03.29

Májusban csökkent az euróövezet ipari termelése

2016-07-13 12:56:00

 

Májusban az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben csökkent az előző havihoz képest az ipari termelés az euróövezetben.

 

    Májusban szezonális kiigazítással 1,2 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése és 1,1 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamáé az előző havihoz képest - közölte szerdán az EU hivatalos statisztikai hivatala, az Eurostat.
    Áprilisban az euróövezetben 1,4 százalékkal, az EU-ban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző havihoz képest.
    Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 0,5 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az idén májusban.
    A Reuters hírügynökség által készített felmérésben elemzők az euróövezet ipari termelésének 0,8 százalékos havi csökkenését és 1,4 százalékos éves emelkedését jelezték májusra.
    Az euróövezet ipari termelésének májusi 1,2 százalékos havi csökkenése elsősorban az energiatermelés 4,3 százalékos esésére vezethető vissza, de nagyban hozzájárult a tőkejavak termelésének 2,3 százalékos csökkenése is. A tartós fogyasztási cikkek termelése 1,4 százalékkal, a félkész termékeké 0,4 százalékkal, a nem tartós fogyasztási javaké 0,1 százalékkal csökkent.
    Az Európai Unió ipari termelésének havi 1,1 százalékos májusi csökkenéséhez az energiatermelés 3,3 százalékos, a tőkejavak termelése 2,0 százalékos, a tartós fogyasztási javak termelése 0,5 százalékos visszaeséssel járult hozzá.
    Az ipari termelés az előző havihoz képest a legnagyobb mértékben Hollandiában csökkent májusban, 7,8 százalékkal.     Portugáliában 4,4 százalék, Görögországban 4,3 százalék, Romániában 4,0 százalék volt a havi csökkenés.
    Litvániában 3,9 százalékkal, Lettországban 2,4 százalékkal, Szlovéniában 0,6 százalékkal, Máltán 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az idén májusban az áprilisihoz képest.
    Az euróövezet ipari termelésének májusi 0,5 százalékos éves növekedéséhez az alapanyagok és a nem tartós fogyasztási javak termelése egyaránt 0,8 százalékos növekedéssel járult hozzá. A tőkejavak termelése 0,3 százalékkal nőtt, az energiatermelés pedig 1,1 százalékkal, a tartós fogyasztási javak termelése 0,9 százalékkal csökkent.
    Az Európai Unióban az ipari termelés 1,1 százalékos éves növekedése elsősorban a nem tartós fogyasztási javak termelésének 1,5 százalékos növekedésnek volt tulajdonítható. A tőkejavak termelése 1,0 százalékkal, az alapanyagok és a tartós fogyasztási cikkek termelése 0,8 százalékkal nőtt. Az energiatermelés 2,0 százalékkal csökkent.
    A legnagyobb éves növekedést az ipari termelésben Szlovákiában regisztrálták májusban, 6,0 százalékot. Írországban 5,8 százalékkal, Lettországban 5,1 százalékkal, Szlovéniában 5,0 százalékkal nőtt az ipari termelés. A legnagyobb csökkenés, 3,7 százalékos Máltán volt, illetve 3,3 százalék Bulgáriában és 2,4 százalék Portugáliában.
    Magyarországon az Eurostat adatai szerint májusban 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az áprilisihoz képest, amikor viszont 5,4 százalék volt a havi növekedés. 2015 májusához képest az idén májusban 4,2 százalékkal nőtt Magyarország ipari termelése, áprilisban pedig 5,2 százalék volt az éves növekedés.