Gedeon napja van. | 2024.03.28

Évekkel ezelőtti emberölést derítettek fel csontmaradványok alapján

2016-07-13 09:23:25

 

Erdőben talált csontmaradványok alapján derítettek fel egy 2011 őszén történt emberölést az elmúlt hetekben a Bács-Kiskun megyei rendőrök - jelentették be szerdán Kecskeméten. 

 

    Rokona jelezte egy idős kiskunhalasi férfi eltűnését 2012 júniusában - idézte fel Szabó Vendel, a megyei főkapitány bűnügyi helyettese a sajtótájékoztatón. Zárkózott élete és közeli hozzátartozók hiányában azonban csak annyit lehetett kideríteni, hogy az eltűnt ember 2011 őszén egy fodrásszal beszélt utoljára. Az is felmerült, hogy talán külföldre távozott, de később bebizonyosodott, hogy ez az elkövetőtől származó félrevezető információ volt. 
    Mivel a körözés nem vezetett eredményre, a közigazgatási hatósági eljárást megszüntették. 
    Kovács Gábor, a megyei főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta, idén februárban tüzelőfagyűjtők tettek bejelentést arról, hogy Kiskunhalas külterületén, a Bogárzó pusztai erdőben csontmaradványokat találtak. 
    Az orvosszakértő megállapította, hogy a négy-öt éve halott test eredetileg máshol feküdt, bizonyos részei hiányoznak, a koponyáján pedig olyan sérülések láthatók, amelyek feltehetően a halálát okozhatták. A fogazata alapján sikerült megállapítani, hogy a 2011-ben eltűnt férfi maradványait találták meg. 
    A beszerzett bizonyítékok és adatok alapján június 28-án büntetőeljárást indítottak az ügyben. Hamarosan előállították a feltételezett elkövetőt, S. Mihályt, aki korábban Kecelen munkatársa volt az eltűnt férfinek. Később mindketten Kiskunhalasra költöztek, és tartották is a kapcsolatot. 
    Az 59 éves férfi - akit korábban is kihallgattak már - végül elmondta, hogy 2011 őszén járt a sértett tanyáján, közös zöldséglopást terveztek, de közben összevesztek. S. Mihály úgy idézte fel a történteket, hogy indulatból meglökte a házigazdát, aki elesett, megsérült a fején, ő pedig hagyta meghalni. A holttestet a saját tanyáján elásta, tavaly ősszel azonban kiásta, és az erdőbe vitte a maradványok egy részét. 
    A megjelölt helyszínen a kutyák lábcsontokat, bordákat, szegycsont- és koponyadarabokat találtak. Ezek szakértői vizsgálata még tart, bizonyítani kell ugyanis, hogy a két helyszínen talált csontmaradványok ugyanattól származnak. 
    A gyanúsított közben bevallotta, hogy a vita közben kalapáccsal többször fejbe ütötte az akkor 70 éves férfit. 
    Az előzetes letartóztatásban lévő S. Mihály ellen emberölés megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás.