Andrea napja van. | 2024.04.18

Varga Mihály: fontos figyelmeztetés a Brexit 

2016-07-12 13:10:09

 Nagy-Britannia kilépése az unióból fontos figyelmeztetés - ismertette Varga Mihály a magyar kormány álláspontját az Európai Unió pénzügyminisztereinek keddi brüsszeli tanácskozásán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint.

    A Brexitről tartott népszavazást követő első Ecofin-ülés a nemzetgazdasági miniszter szerint világossá tette, hogy erős és szuverén nemzetgazdaságok tehetik ismét versenyképessé Európát - tájékoztatott a tárca.
    A Magyarországon működő mintegy háromezer brit cég továbbra is itt kívánja folytatni tevékenységét - hangsúlyozta Varga Mihály, kiemelve, hogy az Európai Bizottság és a nemzetgazdasági tárca előrejelzése szerint a magyar gazdaság teljesítményét a Brexit összességében mintegy 0,3-0,4 százalékkal mérsékelheti a következő években.
    Magyarország Egyesült Királysággal szembeni külkereskedelmi többlete a GDP 1,6 százalékát teszi ki, a közvetlen magyar kivitel aránya a teljes exporthoz viszonyítva 4 százalék. A kedvezőtlen hatások elsősorban az exportáló vállalatokat érintenék - mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter.
    A tanácskozáson részt vevő pénzügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a Brexit kedvezőtlen hatásait kivédendő javítani kell a bankrendszer hatékonyságát, illetve az egyes nemzetgazdasági jellemzőket jobban figyelembe kell venni a stratégiai célok kialakításakor - tájékoztatott a tanácskozást követően Varga Mihály az NGM közleménye szerint. Az Ecofin álláspontja, hogy fel kell gyorsítani a strukturális átalakításokat, előtérbe helyezni az egyenlőtlenségi hatásokat, a beruházási akadályok lebontását, valamint javítani kell a költségvetési keretrendszeren.
    Az ülésen megvitatták a pénzügyminiszterek tanácsának idei második félévi munkaprogramját is. Július 1-jétől Szlovákia látja el az unió elnökségét - emlékeztetett Varga Mihály, megemlítve, hogy a brit EU-referendumot követő helyzetben Magyarország fontosnak tartja, hogy az Európai Tanácsban folyó munka az uniós állampolgárokat leginkább foglalkoztató kihívások kezelésére, illetve a tagállamokat tömörítő kezdeményezések továbbvitelére fókuszáljon. 
    Ennek kapcsán Magyarország üdvözli, hogy a szlovák elnökségi prioritások közé bekerült a fenntartható migrációs és menekültpolitika, a külső határok védelme, valamint a schengeni térség megerősítése - olvasható az NGM közleményében.