Gedeon napja van. | 2024.03.28

Manilában üdvözölték, Tajvanon elutasították a Fülöp-szigeteknek kedvező hágai döntést

2016-07-12 12:47:02

A Fülöp-szigetek fővárosában örömünnepet ülnek az emberek, színes léggömböket eregettek és az ország zászlaját lobogtatva hangos zene mellett üdvözölték a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság keddi döntését a dél-kínai-tengeri területi vitával kapcsolatban - jelentette a helyi média.

    A Manila és Peking egymást átfedő tengeri területi követelései miatt indított eljárásban több kérdésben is helyt adtak a Fülöp-szigetek panaszának. A választottbíróságnak ugyanakkor nincs eszköze határozatának érvényesítésére.
    Manilában a korábbi demonstrációkról ismert feliratú transzparenseket emeltek a magasba az emberek. Köztük olyanokat, hogy "A Fülöp-szigetek szuverenitása nem tárgyalás kérdése" és "Kína: állítsd le a törvénytelen (sziget)feltöltéseket!".
    A központi rendezvényen a helyi vietnami közösség tagjai is képviseltették magukat, mintegy kifejezve támogatásukat ázsiai szomszédjuknak. Hanoi "hasonló cipőben jár", dél-kínai-tengeri területi vitája van Pekinggel.
    A nyilvánosság előtt felszólalók egységre szólították fel a Kínával vitában álló nemzeteket, a kormány volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Roilo Golez pedig kifejezte: arra számít, hogy Peking idővel - a nemzetközi nyomás hatására - kénytelen lesz alávetni magát a hágai döntésnek.
    Tajvan (Kínai Köztársaság) hevesen elutasította a választottbírósági döntést, közölte, hogy nem fogadja el azt, fenntartja szuverén jogait a vitatott dél-kínai-tengeri területek felett. Tajpej közölte, hogy a határozat, amely sziklának minősítette a közigazgatása alá tartozó 64 hektáros Tajping /Itu Aba-szigetet (a Spratly szigetcsoport legnagyobbikát), súlyosan megsértette területi jogait.
    A tajvani kormány egyúttal annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a területi vitákat többoldalú tárgyalásokon kell megoldani. Peking ezzel szemben kizárólag az érintett felek közti kétoldalú tárgyalásokat tartja elképzelhetőnek.
    A tajvani kormányfő a Peking közleményéhez hasonlóan azt nyilatkozta, hogy Tajpej nem tartja magára nézve kötelező érvényűnek a hágai döntést.
    Kisida Fumio japán külügyminiszter kapcsolódó nyilatkozatában kijelentette: országa következetesen kiáll a "jog uralmának fontossága és a békés eszközök használata" mellett, vagyis "elutasítja a kényszer alkalmazását a tengeri területi viták rendezésében". A japán kormány a döntést véglegesnek és jogilag kötelező érvényűnek nevezte, és kérte a feleket, hogy tegyenek eleget a határozatnak, amely a térség békéjéhez vezet. Tokió a Kelet-kínai tengeren áll vitában Pekinggel egy lakatlan szigetcsoport hovatartozását illetően.
    A hágai székhelyű Állandó Választottbíróság kedden kihirdetett állásfoglalása szerint Kína nem rendelkezik jogi alappal a Dél-kínai-tenger természeti kincseire vonatkozó történelmi hivatkozású követeléseihez. Megállapították: e "történelmi jogok" ellentétben állnak az ENSZ Tengerjogi Egyezményével (UNCLOS), továbbá azt is kijelentették, hogy Kína megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását a szigetország kizárólagos gazdasági övezetében.