Emma napja van. | 2024.04.19

Trump szerint a rendőrség és az afroamerikai közösség viszonya rosszabb, mint gondolnák

2016-07-12 05:50:28

 

Az amerikai rendőrség és az afroamerikai közösség viszony rosszabb, mint sokan gondolnák - fejtette ki Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje hétfőn az AP amerikai hírügynökségnek, a feszültségek feltételezhető hátteréről és a várható "forró nyárról" is beszélve.

 

    Donald Trump - mint az a Virginia Beach-i kampánygyűlése után adott interjúból kiderül - arra számít, hogy az idei nyáron az Egyesült Államok sok városában nagyon komoly gondok lesznek, és a helyzet csak rosszabbodni fog.
    Trump kiegyensúlyozottan szólt a kampányában hangoztatott "törvényesség és rend" retorikájáról, és arról, hogy nagyra becsüli az afroamerikaiak országszerte felszínre törő aggodalmait a rendőrség viselkedése miatt. Hozzátette: szerinte, legalábbis részben, a rendőrök felkészületlensége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a múlt héten két alkalommal is rendőrök lőttek agyon afroamerikaiakat, ami végül csütörtökön a dallasi tüntetéshez és az ott elkövetett, rendőrök elleni merénylethez vezetett.
    Ugyanakkor "nagyon megosztó kifejezésnek" minősítette a Fekete életek számítanak mozgalom elnevezését.
    A várható republikánus elnökjelölt előzőleg, Virginia Beachben elmondott beszédében is arról beszélt, hogy azonnal véget kell vetni a rendőrséggel szembeni ellenségeskedésnek, s a rendőrellenes érzelmeket a vietnami háború utánihoz hasonlította, amikor a hazatérő amerikai veteránokat fogadta ellenséges légkör. Ugyanakkor utalt a Louisianában és Minnesotában "bekövetkezett tragikus halálesetekre", hozzátéve, hogy ez a két eset is bizonyítja, sok még a tennivaló annak érdekében, hogy minden amerikai biztonságban és védve érezhesse magát.
    Trump az afroamerikai közösség rossz közérzetét tágabb, gazdasági összefüggésbe helyezte. Szerinte a magas munkanélküliség és az alacsony bérek okolhatók e rossz közhangulatért. "Az új munkahelyek sok gondot megoldhatnak, s mi ismét nagy munkahelyteremtők leszünk" - hangoztatta. "A jó munkahelyeink elvándorolnak innen, elhagyják az országot, mi azonban ismét megnyitjuk országunkat a nagyszerű állások számára, amelyek révén az emberek fantasztikus életet teremthetnek, és boldogok lehetnek majd" - fogalmazott.
    Arra a kérdésre, hogy mit mondana azoknak az afroamerikaiaknak, akik úgy érzik, hogy a bőrük színe miatt kerülnek a rendőrség célkeresztjébe, Trump így válaszolt: "beszélnünk kell velük". Hozzáfűzte, hogy a rendőrökkel is beszélni kell. "El kell érnünk hogy az emberek kijöjjenek egymással, ebben az országban az emberek nem jönnek ki egymással, megosztott ország vagyunk" - mondta.
    "Amikor Barack Obama elnök a napokban azt mondta, nem hiszi, hogy a helyzet olyan rossz, ahogy azt egyesek gondolják, az jutott eszembe, hogy a helyzet ennél sokkal rosszabb, de annál mindenképpen rosszabb, mint amilyennek Obama gondolja" - fejtette ki a milliárdos politikus, majd ismételten leszögezte, hogy megosztott a nemzet. Utalt arra, hogy az elmúlt napokban tizenegy nagyvárosban voltak tüntetések, mindenütt nagy zűrzavarral, bár a sajtó igyekszik ezeknek csekély jelentőséget tulajdonítani. Trump úgy gondolja, hogy sok városban még nagyobb zűrzavarok várhatóak, és ez csak a kezdet lesz.
    A hírügynökség két újságírója megkérdezte tőle, mit szól Rudy Giuliani volt New York-i polgármester vasárnapi interjújához, amelyben a republikánus politikus azt mondta, hogy a Fekete életek számítanak nevű mozgalom "természetéből adódóan" rasszista? "Sokan egyetértenek ezzel, sokan érzik úgy, hogy ez valóban természetéből adódóan rasszista. S nagyon megosztó is a kifejezés, hiszen minden élet egyformán számít" - hangoztatta.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó