Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2016-07-11 16:47:00

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Ciklonok frontzónái okoznak változékony, gyakran felhős időt Európa nyugati, északnyugati részén. Szórványosan eső, zápor, helyenként heves zivatar is kialakul. A legtöbb csapadékot az Északi-tengert övező országokban mérték, ott helyenként 30 és 40 mm közötti 24 órás csapadékösszegek fordultak elő. A Brit-szigetek és Skandinávia térségében 15 és 23 fok között alakul a maximum-hőmérséklet, míg a középpontjával az Északi-tenger fölött örvénylő ciklon előoldalán meleg levegő áramlik Közép-Európába, ahol általában 28, 33 fok közötti csúcshőmérsékletet mérnek. A kontinens délkeleti felének időjárását anticiklon alakítja, többnyire száraz, napos az idő. A Kelet-európai-síkságon 20 és 25, a Földközi-tenger vidékén 29 és 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, sőt az Ibériai-félszigeten többfelé 37, 40 fokig melegszik fel a levegő. A Kárpát-medence fölé egyre melegebb levegő érkezik, ugyanakkor a nyugat-európai ciklon hullámzó frontrendszere egyre közelebb kerül hazánkhoz, és ennek hatására kedden délután az Észak-Dunántúlon már előfordulhat helyenként zápor, zivatar.
    
    Várható időjárás kedd estig
    ---------------------------
    Hétfőn túlnyomóan derült idő lesz, de az északnyugati határvidékre zápor, zivatar besodródhat. Kedden folytatódik a többnyire napos idő, azonban a Dunántúlon gomolyfelhők képződnek, és körülbelül a Nagykanizsa-Esztergom vonaltól északnyugatra elszórtan zápor, helyenként heves zivatar is kialakulhat. A déli szél hétfőn a Kisalföldön, kedden az északi országrészben megélénkül, időnként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. Kedden délutántól a Dunántúl északi felén északira fordul, és megerősödik a szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17, 23 fok között alakul, de északkeleten ennél egy-két fokkal hűvösebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 33, 37 fok között várható.