Gedeon napja van. | 2024.03.28

Császárbajszú tamarinok születettek a Nyíregyházi Állatparkban

2016-07-11 13:47:56

 

Ikrekkel bővült a Nyíregyházi Állatparkban a császárbajszú tamarinok (Saguinus imperator) állománya.

 

    A 140 napnyi vemhesség után született majmok idejük nagy részét az ivarérett állatok hátán kapaszkodva töltik, de olykor már önállóan is ismerkednek a kifutóikkal - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője hétfőn az MTI-vel.
    A 30-40 dekagramm súlyú, 25 centiméter hosszú majmok legfeltűnőbb sajátossága a mindkét ivaron jól látható nagy, fehér, lefelé hajló bajusz, mely már a kölyköknél is elkezdett növekedni. Erre utaló fajnevük azonban tévedésen alapul: 1907-es felfedezésükkor még csak elejtett példányokat ismertek, a hosszú, lelógó bajuszt a preparátorok felfelé kunkorították, mivel azt feltételezték, hogy a bajuszvég felfelé áll, csakúgy mint II. Vilmos császáré. A tévedésre csak néhány év múlva jöttek rá, amikor élő példányokat is láttak, de az állatokon ragadt a császárbajszú tamarin név.
    Az aktív életet élő család szinte egész nap mozgásban van, idejük nagy részét táplálékkereséssel és társaikkal játszva töltik. A természetben Peru, Brazília és Bolívia erdőségeiben gyümölcsökkel, fák nedvével és nektárral táplálkoznak, fehérjeigényüket pedig rovarokból fedezik.
    A csapaton belül a domináns nőstény egy szaganyag segítségével a többi nőstény ivari ciklusát meggátolja, így a hímmel csak ő tud párosodni. Ennek ellenére a család minden tagja gondoskodik az ikrekről, azaz részt vesznek a hordozásukban és nevelésükben is.