Auguszta napja van. | 2024.03.29

Sport, érték, megyekönyv

2016-07-11 12:16:13

Sajtótájékoztató keretében jelentette be Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke hétfőn a Megyeházán, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés pályázatot hirdet az önkormányzati értéktárak és a megyei sportélet támogatására, valamint bemutatta a közelmúltban elkészült megyekönyvet.

A közgyűlés elnöke emlékeztetett rá, a vasárnap véget ért labdarúgó Eb és a közelgő olimpia kitűnő alkalom arra, hogy rávilágítsanak a sport, a testmozgás jelentőségére. A 2004-ben elfogadott sporttörvény alapján a megyei önkormányzatoknak vannak sporttal kapcsolatos feladatai. Ennek szellemében együttműködési megállapodást kötöttek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesülettel, illetve a közgyűlés döntött forrásátcsoportosításról. Öt millió forintot különítettek el pályázatokra. Ennek az egyik felét a  megyei sportélet, a másik felét pedig a megyei értékek támogatására kívánják fordítani. A legkisebb pályázható összeg 50 ezer, a legnagyobb 250 ezer forint. A benyújtási határidő július 31. A pontos részletek és az igénybejelentő űrlap a www.baz.hu honlapon találhatóak.

 1587_3_680.jpg

A Szemere-terem adott otthont a sajtótájékoztatónak

Fazekas Miklósné, a megyei diáksport és szabadidő egyesület elnöke örömmel nyugtázta, hogy a megyei önkormányzat elkötelezett a diáksport, szabadidős sport mellett. Kiemelte, hogy egész évben sok gyermeket vonzanak a sportpályákra, az elmúlt tanévben 830 rendezvényt szerveztek, mintegy 20.000 diákolimpikont mozgattak meg. A legtöbben a labdarúgó és az atlétikai versenyeken vettek részt. A támogatás biztonságot jelent a számukra. Fontos, hogy a hagyományokat folytatva minden évben a Megyeháza dísztermében rendezhetik az ünnepélyes évzárót, elismerve a sportolók, iskolák és szakemberek munkáját. Megköszönte Török Dezsőnek a támogatását.

 1587_0_680.jpg

Török Dezső ismertette a pályázatokat

Daragó Lászlóné, az egyesület alelnöke emlékeztetett rá, hogy rég nem kaptak ilyen szintű figyelmet, segítséget, mint most – amelyet a 30 éves diáksport, diákolimpia meg is érdemel. Sikeresen „fertőzték” meg a fiatalokat, akik közül sokan sportolnak, lehetőséget kapnak arra, hogy kibontakoztassák tehetségüket, vagy majd drukkerként vegyenek részt a sportrendezvényeken. Követendő példaként említette a kézilabdázó Zubai Szabolcsot, a röplabdázó Szabó Dávidot és a triatlonista Kuttor Attilát. Elmondta, hogy a megyei versenyek mellett rendeznek országos döntőket is. Egyesületük a megye legnagyobb sport és szabadidő szervezete, utánpótlás bázisa,  együttműködésben dolgoznak a szakszövetségekkel, klubokkal.

 1587_1_680.jpg

Megyénk értékeire hívta fel a figyelmet a közgyűlés elnöke

Ezt követően Török Dezső mutatta be a közelmúltban elkészült Borsod-Abaúj-Zemplén Megyekönyvet. A folytonosságot jelezve két másik kötetet is hozott magával. Az első megyekönyv 2002-ben, a második 2007-ben, a harmadik pedig most, 2016-ban jelent meg. Elmondta, hogy azért volt szükség új kiadás megjelentetésére, mivel 2007 óta sok régi épület megújult, mint például az edelényi kastély, vagy olyan alkotásokkal gazdagodott megyénk, mint a tarcali Áldó Krisztus szobor.  Be kell mutatni, hogy az épületek mellett milyen csodálatos települései vannak megyénknek. Egyaránt helyet kapott benne a történelmi Borsod, Abaúj, Zemplén és Gömör.

Ugyancsak újdonság a kötet elején található megyei értéktár. A megyekönyv nem kerül kereskedelmi forgalomba, azt az önkormányzat díjazottainak, vendégeknek, kiemelkedő eredményeket elérő sportolóknak fogják ajándékozni.

 1587_2_680.jpg

Reprezentatív kiadvány

A közgyűlés elnöke az önkormányzat kiadásában megjelent kötet készítőit is bemutatta. Mint megtudtuk a mű a Kulcs-Tour Nonprofit Közhasznú Kft. gondozásában jelent meg. A korábbi megyekönyv szövegének a felhasználásával Filip Gabriella újságíró, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár munkatárságának a tollából született. A képanyag is részben megújult, amely jelentős részét Varga Tamás fotóriporter készítette.