Auguszta napja van. | 2024.03.29

Halottak, rombolás a Nepartak tájfun nyomában Kínában

2016-07-11 11:55:00

Peking, 2016. július 11., hétfő (MTI) - Legalább 9 ember meghalt, 18-at még keresnek, miután a Nepartak tájfun a hét végén heves esőzések és erős széllökések kíséretében lecsapott Kína területére - közölte a polgári ügyek minisztériumának közleményére hivatkozva a helyi média hétfőn.

    Valamennyi halálesetet a délkelet-kínai Fucsien tartományból jelentették, onnan, ahol a trópusi ciklon Tajvan felől érkezve elérte a kínai szárazföld partjait.
    A 190 kilométeres óránkénti sebességű szél és a felhőszakadások elől több mint 438 ezer embert menekítettek biztonságosabb helyre. Repülőjáratok és vonatok százainak indulását törölték. Megkezdődött a károk helyreállítása Fucsienben, ahol nemcsak a közlekedésben keletkeztek fennakadások, de sok helyütt áram nélkül is maradt a lakosság. Csaknem ezer épületben keletkezett kár, 16 ezer hektáron ment tönkre részben vagy teljesen a termés, az anyagi veszteség megközelíti a 900 millió jüant (38,2 milliárd forintot).
    A Nepartak az ország több pontján csak súlyosbította az esős időszak okozta bajokat elsősorban Dél- és Kelet-Kínában: az elmúlt hetekben 11 tartományban körülbelül 30 millió embert ért kár. A mostoha időjárás közel 200 emberéletet követelt az országban.
    A televíziós híradások drámai felvételeken mutatják be a hömpölygő víz okozta rombolást, az elárasztott vidéki településeket, a mindenüket elvesztő kétségbeesett falusiakat. Olyan felvételek is voltak a híradásokban, amelyeken az erős sodrású folyam hordalékába kapaszkodva küzdenek az emberek az életükért, és végül kimentik őket. A központi televízió tanácsot is ad a lakosoknak, hogy mit kell tenniük hasonló helyzetekben, hogy mielőbb partot érhessenek.
    A médiában mindennaposak a vízzel beborított városokról, parkoló autókról, elárasztott utakon csónakkal közlekedőkről szóló tudósítások, a közösségi médiában pedig terjednek azok a fotósorozatok, amelyek az éjjel-nappal homokzsákokat töltő és pakoló, vízben álló, víz ellen harcoló katonák erőfeszítéseiről szólnak.