Tivadar napja van. | 2024.04.20

Obama és Rajoy: az amerikai-spanyol viszonyt nem befolyásolja, milyen új spanyol kormány jön létre

2016-07-10 19:59:00

 

Az amerikai elnök és a spanyol ügyvezető miniszterelnök is úgy látja, országaik kapcsolatát nem befolyásolja, milyen kormány jön létre Spanyolországban a jövőben. Barack Obama és Mariano Rajoy erről közös madridi sajtótájékoztatóján beszélt.

 

    "Habár fontos számunkra, hogy egy stabil és jól működő kormány legyen Spanyolországban, a kapcsolatok természete, a kötelékek Spanyolország és az Egyesült Államok között nem függenek attól, melyik párt van hatalmon" - hangsúlyozta az amerikai vezető, aki egyúttal elismerését fejezte ki azért a gazdasági fejlődésért, amellyel a dél-európai ország leküzdte a világgazdasági válság súlyos következményeit.
    Mint mondta, a két ország kapcsolatát erősnek látja, és együttműködésük most rendkívül fontos például olyan dél-amerikai országokban, mint Kuba, Kolumbia, és Venezuela.
    Arra az újságírói kérdésre, hogy a republikánus párti Donald Trump elnökválasztási győzelme gyengítené-e a kapcsolatokat a két ország között, azt mondta: nem kíván az amerikai választásokról nyilatkozni, de annyit megjegyzett, hogy "bízik az amerikai népben, nagylelkűségében, érékeiben és józan eszében".
    Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök szerint a legnagyobb spanyol politikai pártok között egyetértés van az ország kül- és védelmi politikáját illetően, így az Egyesült Államokkal fenntartott viszonyt nem befolyásolják a választások utáni kormányalakítási nehézségek. 
    A konzervatív Néppárt (PP) fél éven belül másodszor nyerte meg a spanyol parlamenti választásokat két héttel ezelőtt, de ismét kis fölénnyel, ami nem elég az önálló kormányalakításhoz. Egyelőre azonban úgy tűnik, egy másik párt sem támogatja.
    Mariano Rajoy elmondta: Obama elnököt is biztosította arról, mindent megtesz, hogy mielőbb kormányt tudjon alakítani. Spanyolországot jó ideje ügyvezető kormány irányítja, amely egyelőre nem befolyásolta az ország gazdasági helyzetét, de "nem kell játszani a tűzzel" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a választások újbóli megismétlése "egy rossz tréfa lenne".
    Kitért arra, hogy az amerikai elnökkel beszéltek az európai migrációs helyzetről. Álláspontja szerint helyben, Líbiában és Szíriában kell megoldani a problémákat, hogy az embereknek ne kelljen menekülni, vagy máshol keresniük egy méltó élet körülményeit.
    Barack Obama spanyolországi látogatását az amerikai fél kezdeményezte, amelyet a spanyol kormány baráti gesztusnak tekint a távozó elnök részéről.
    Barack Obama vasárnap délelőtt VI. Fülöp spanyol királlyal tartott találkozóján felidézte: elnökként, hivatalosan sosem jutott el még Spanyolországba, ahol utoljára diákként, hátizsákos turistaként járt.
    Az elnök a megbeszélés előtt tett rövid nyilatkozatában azt mondta: több mint szövetség, ami a két ország között van, hiszen osztoznak olyan értékeken, mint a szabadság, a törvények és a jogállamiság tisztelete.
    Az elnöki látogatás alkalmából az EL País című napilap interjút közölt Barack Obamával, aki ebben elismerte: az Egyesült Államoknak szüksége van Spanyolországra az Iszlám Állam (IÁ) szervezet terroristái elleni küzdelemben.
    Az interjúban vallott arról is, hogy az Európai Uniót korunk egyik legnagyobb politikai és gazdasági sikerének tartja, amely legnagyobb próbatétele előtt áll.
    "Hűségesnek kell lennünk az örök értékeinkhez, amelyek meghatározzák  társadalmainkat - tele élettel és sokszínűséggel-, és amelyből az erőnk nagy része származik: elkötelezettségünk a demokrácia, a pluralizmus, a befogadással, és a tolerancia mellett" - mondta a napilapnak az elnök.
    Barack Obama madridi látogatásának utolsó eseményeként a legnagyobb spanyol politikai pártok vezetőivel találkozik a repülőtéren, ahonnan a Földközi-tenger partján található, rotai amerikai katonai bázisra utazik, ahol mintegy háromezer amerikai katona állomásozik. Ezt követően visszautazik az Egyesült Államokba.
    Az elnök programját az utolsó pillanatban kellett módosítani a dallasi rendőrök elleni merénylet miatt.