Gedeon napja van. | 2024.03.28

A jövő hét közepétől lehűlésre kell készülni

2016-07-10 17:10:00

 

A következő napokban fokozódik a hőség, de a hét közepén egy hidegfront nyomán szelesre, csapadékosra fordul az időjárás. A jövő hét végén már 20 Celsius-fok körüli maximumokra kell készülni - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 

    Hétfőn hajnaltól fokozatosan megélénkül, napközben a Fertő környékén meg is erősödik a szél. Ezzel együtt folytatódik a napos idő, de késő délután az északnyugati határvidékre besodródhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. Másutt nem várható csapadék. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14-20, a legmagasabb hőmérséklet hétfőn 31-35 fok között várható. 
    A hőség veszélye miatt hétfőre a fővárosra és Pest, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett az erős UV-B sugárzásra is felhívták a figyelmet.
    Kedden is túlnyomóan napos idő várható, az ország legnagyobb részén nem várható csapadék. Emellett élénk, helyenként erős lesz a szél, s a Dunántúlon délután, este néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A leghidegebb órákban is 16-23 fok várható. A nappali maximumok 35 fok körül alakulnak.
    Hosszabb-rövidebb időre szerdán is kisüthet a nap, de már egyre több helyen várható zápor, zivatar és nagy területen megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet 18-24 fok között valószínű. Napközben nyugaton 22-25, a Duna mentén 27-33, délkeleten 33-35 fokig melegszik a levegő. 
    Csütörtökön is többfelé lehet eső, zápor, zivatar. Emellett nagy területen erős, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódik szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-22, a legmagasabb hőmérséklet 20-30 fok között alakul, nyugaton lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon a legmelegebb.
    Hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett pénteken is lehet még elszórtan kisebb zápor és nagy területen megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet 12-17, a maximumhőmérséklet 20-25 fok között alakul.
    Szombaton is erős lesz a szél, többfelé valószínű eső, zápor, keleten helyenként zivatar is lehet. Kevés napsütés várható. A leghidegebb órákban 11-17 fok lehet. Napközben 21-22 fokig melegszik a levegő. 
    Vasárnap is jobbára felhős idő ígérkezik rövidebb-hosszabb napos időszakokkal. Jellemzően erős lesz a szél, s a Nyugat-Dunántúlt leszámítva többfelé valószínű eső, zápor, helyenként zivatar. A minimumhőmérséklet 11-16 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 20-26 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.