Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - Osztrák védelmi miniszter: Közös, regionálisan megszervezett európai határvédelemre van szükség

2016-07-10 12:49:00

 

Közös, regionális együttműködésben megvalósuló európai határvédelemre van szükség, míg nem születik hatékony és együttes európai védelmi politika - jelentette ki Hans Peter Doskozil, osztrák védelmi miniszter a Die Presse című osztrák napilap vasárnapi számában megjelent interjújában.

 

    Doskozil szerint ugyanakkor  meg  kell  állapodni Magyarországgal a dublini egyezmény alkalmazásáról, és arról, hogy Magyarországra visszaküldhetők legyenek a menekültek. A tárcavezető hangsúlyozta a Magyarországgal való együttműködés fontosságát, hiszen szerinte a válság enélkül nem megoldható. 
    Nézete szerint nincs értelme annak, hogy Ausztria a külső európai határok védelmel érdekében rendőröket és katonákat küldjön Magyarországra, miközben néhány száz kilométerrel távolabb saját határait kell megvédenie. 
    A miniszter közölte, hogy csütörtököna magyar és az osztrák védelmi, illetve a belügyi tárca vezetői a szerb-magyar határon találkozót tartanak. Közvetve reményét fejezte ki, hogy jközeledhetnek az álláspontok. 
    Doskozil szerint amennyiben Magyarországgal létrejön az együttműködés a visszatoloncolás és a külső határvédelem lehetőségeiről, úgy a következő lépés már a menekültek európai elosztásának kérdése lehet. 
    A magyar-szerb és a magyar-horvát határon július elején bevezetett új magyar határőrizeti rendszerre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető úgy fogalmazott: az unió által meghatározott elvekhez Magyarországnak - csakúgy mint az összes többi országnak - tartania kell magát. 
    A varsói NATO-csúccsal kapcsolatban a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta és arról beszélt, hogy Európa nem lehet biztonságos Oroszország nélkül.