Gedeon napja van. | 2024.03.28

Helyettes tisztifőorvos: 22,5 milliárd forintra nőtt a vastagbélrák kezelésére fordított összeg

2016-07-10 11:11:00

 

A vastagbélrák kezelésére 22,5 milliárd forintot költött az egészségbiztosító 2014-ben, ez több mint kétszeres növekedés a 2001-es 10 milliárd forint körüli összeghez képest - mondta Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel. 

 

    Hozzátette: Magyarország sajnos vezető helyen áll Európában a megbetegedések arányát és az ebből származó haláleseteket tekintve, világszinten pedig csak Ausztrália és Új-Zéland előzi meg.
    Elmondta, jövőre indul egy országos vastagbélszűrő program az 50-70 év közötti korosztálynak, székletmintából immunkémiai vizsgálatot végeznek, a mintavétel otthon elvégezhető a kapott eszközökkel.
    Felidézte, hogy az eddigi programokban 46 százalékos volt a részvétel, az érintettek közül ilyen arányban küldték vissza a kiadott mintavételi csomagokat. Kiemelte: külön kell figyelni arra a sajátosan magyar jelenségre, hogy az esetleges pozitív székletminta után a szűrésben részt vevő emberek nem mennek el további vizsgálatokra. A szakértő szerint ez aggasztó és kockázatos, mert korábbi ilyen eseteket később visszakövetve sok rákos halálesetet tudtak azonosítani.