Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-07-09 18:56:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

    Kezdetben változóan felhős lesz az ég, éjszakára mindenütt megszűnik a csapadék. Vasárnap sok napsütés valószínű, elsősorban délnyugaton és északkeleten növekszik meg időnként erősebben a fátyol-, illetve a gomolyfelhőzet. Csapadék nem lesz. A gyakran erős északnyugati, északi szél estétől mérséklődik, vasárnap többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Szombaton zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 27 és 32 fok között alakul.

   Időjárási helyzet Európában

    Európa északi felén ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok alakítják az időjárást. Hatásukra gyakran erősen felhős az ég, és szórványosan fordul elő eső, záporeső. Ugyanakkor kontinensünk déli, délkeleti vidékein anticiklon helyezkedik el. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet az északi, északnyugati tájakon általában 12 és 23 fok között változik, csak Izlandon van ennél is hűvösebb, ott több helyen 10 fok alatti értékeket mérnek. Ennél melegebb van délen és keleten, ahol a délutáni órákra 27 és 33 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Spanyolországban 34, 39 fok is előfordul. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé az átvonult hidegfront mögött már szárazabb, eleinte még hűvös, majd ismét egyre melegebb léghullámok érkeznek.