Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ünnepi szentmisével kezdődött a Szent Márton-találkozó Szombathelyen

2016-07-09 18:03:00

Ünnepi szentmisével kezdődött meg szombaton Szombathelyen a Szent Márton-emlékév legnagyobb egyházi eseménye, a kétnapos Szent Márton-találkozó, amelyre több mint húszezer résztvevőt, zarándokokat, fiatalokat és családokat várnak a szervezők a Kárpát-medencéből.

    Az ünnepi szentmisét, amelyet több ezer hívő részvételével a szombathelyi Emlékmű-dombon tartottak, Ferenc pápa személyes küldötte, Dominik Duka prágai bíboros-érsek celebrálta. A liturgikus eseményen részt vett Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, a szertartásba bekapcsolódott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia csaknem minden tagja. Jelen volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.
    Az Európa legnépszerűbb védőszentjének tartott Szent Márton 1700 évvel ezelőtt született az ókori Savariában, a mai Szombathelyen. Az évforduló alkalmából országos emlékévet hirdettek, szülővárosában pedig egyházi és világi rendezvények sokaságával ünneplik az irgalmasság és a krisztusi szeretet példájaként tisztelt szentet.
    Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a szentmise előtt az MTI-nek úgy fogalmazott: ma is van annak üzenete, ahogyan Szent Márton, a katonaemberből lett püspök saját egyszerű életstílusát megtartva segíteni igyekezett a szegényeken, de aktuális az is, ahogy szabadon mozoghatott a hitben és a kultúrában Kelet- és Nyugat-Európa között.
    "Szent Mártonban egyszerre tiszteljük a keresztény püspököt és tiszteljük az európait, az európaiságot, emléke ma is sok népet összeköt a kontinensen" - tette hozzá.
    Az ünnepi szentmisén Dominik Duka szentbeszédében kiemelte: Márton volt az első, aki Isten és az emberek iránti szolgálatával érte el a szentséget. Katonacsaládba született, egy római tiszt fia volt, a neve is erre utal. Mars a rómaiak hadistene volt, Szent Márton azonban a béke követeként és segítőként vonult be a történelembe, figyelmességével és a felebarátai iránti szerető szolgálattal tüntette ki magát - mondta.
    Dominik Duka homíliájában úgy fogalmazott: Márton, ez a hitvalló, az első nem vértanú szent, életszentségében azonban lényeges szerepet játszik a felebarát szolgálata, amelyet mi karitásznak hívunk.
    "Élete példájából választ kaphatunk arra a kérdésre is, vajon lehetséges-e, hogy ebbe a szolgálatba manapság egyházunkban" olyan meg nem keresztelt, elkötelezett emberek is bekapcsolódjanak, akik lojálisak a keresztény felebaráti szeretet eszményéhez - mondta.
    Dominik Duka felhívta a figyelmet arra, hogy "az irgalmasság rendkívüli évében vagyunk".
    Szólt arról is, hogy Ferenc pápa szerint bonyolult helyzetben élünk, "helyzetünket lassacskán közelítő háborús konfliktusnak" nevezi, de szerinte a helyzet tanít minket.
    "A békéhez és a boldog élethez vezető út azt jelenti számunkra, hogy készen kell állnunk a segítségnyújtásra, ugyanakkor ne felejtsük el a múltért való felelősségünket sem, hogy így hitünket szabadságban és kölcsönös tiszteletben élhessük a jövőben is" - fejezte be prédikációját a prágai bíboros-érsek.