Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: a Brexit miatt halaszthatta el a magyar adósosztályzat vizsgálatát a Moody s

2016-07-09 13:30:00

 Nagy valószínűséggel szerepet játszhatott az Egyesült Királyság uniós kilépéséről tartott népszavazás eredménye, a Brexit győzelme abban, hogy a Moody s Investors Service nemzetközi hitelminősítő elhalasztotta, így nem is vizsgálta július 8-án a magyar államadósság besorolását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel.

    A szaktárca szerint a Brexit jelentős bizonytalanságot teremtett a piacokon, jelenleg nem látszik jól, hogy merre indulnak el a piacok, hosszabb távon milyen hangulat fog uralkodni a világgazdaságban.
    Ugyanakkor az NGM hangsúlyozta: a magyar gazdaság teljesítménye és az állampapírok után fizetendő hozamok régóta azt jelzik, hogy Magyarország megérdemli a befektetésre javasolt besorolást. A Fitch Ratings májusban sorolta befektetési kategóriába a magyar államkötvényeket, a szaktárca várakozásai szerint 2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél kerülhet befektetésre ajánlott kategóriába Magyarország.
    A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályok szerint a hitelminősítők az általuk egy évre előre bejelentett időpontokban változtathatnak az EU tagországok besorolásán, de nem kötelező ezzel a lehetőséggel élniük. A Moody's 2015 novemberében lépett legutóbb, akkor stabilról pozitívra javította Magyarország hitelminősítési kilátását. A nemzetközi adósságminősítők gyakorlatában általában a kilátás javítása után egy évvel döntenek a besorolásról, így a Moody's legközelebb november 4-én vizsgálhatja ismét a magyar adósosztályzatokat.