Emma napja van. | 2024.04.19

KSH: júniusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak

2016-07-08 10:30:00

 Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

    Az adat megfelel az elemzői várakozásoknak.
    Az előző hónaphoz viszonyítva negyedik hónapja emelkedtek az árak júniusban. Az első fél évben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek.
    Júniusban az üzemanyagok ára jelentősen, 10,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten, az élelmiszerek átlagosan 0,4 százalékkal kevesebbe kerültek, mint egy évvel azelőtt. A legnagyobb mértékben a dohányáruk drágultak 4,4 százalékkal, a szeszes italok viszont a sör 1,3 százalékos árcsökkenése miatt 0,5 százalékkal olcsóbbak lettek.
    A szolgáltatások 1,6 százalékkal drágultak a külföldi üdülések árának 8,4 százalékos emelkedése miatt, és 6,4 százalékkal emelkedtek a lakbérek is éves összehasonlításban. 
    Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: két ellentétes hatás alakította a júniusi éves adatot. Az idényáras élelmiszerek ára nőtt a szezonalitásnak megfelelően, az üzemanyagok ára pedig csökkent az előző évhez képest.
    Az éves maginfláció szezonálisan kiigazított értéke 1,2 százalék volt júniusban a májusi 1,3 százalék után. A havi mutató 0,1 százalékon állt júniusban, csakúgy, mint egy hónappal ezelőtt.
    Az élelmiszerek átlagos árcsökkenésén belül a sertéshús ára 17,2, a sajté 8,1, a tejé 6,5 százalékkal csökkent, a cukoré 24,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 5,0 százalékkal nőtt.
    A tartós fogyasztási cikkek 0,7 százalékkal drágultak egy év alatt átlagosan, ezen belül a használt autók 7,4 százalékkal drágultak, míg az újakért csak 0,4 százalékkal kellett többet fizetni, az audió- és videókészülékek 2,3 százalékkal drágultak, de a számítógépek és telefonok 3,7 százalékkal olcsóbbak lettek, mint tavaly júniusban. 
    A ruházkodási cikkek 0,5 százalékkal drágultak.
    Egy hónap alatt, májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal mérséklődött, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - a burgonya, a friss zöldség, a gyümölcs - 3,3 százalékos árcsökkenésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal mérséklődött. A sertéshús 1,7, az étolaj 1,6, a liszt 1,0, a cukor 0,9 százalékkal drágult. Az üzemanyagokért 3,2 százalékkal kellett többet fizetni, mint májusban. A szolgáltatások ára 0,3, ezen belül a külföldi üdülési szolgáltatásoké 5,7 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek ára 0,1 százalékkal emelkedett.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó